Ribe namesto mesa?

24. 1. 2013

Meso in ribe so del iste skupine živil – beljakovin – in so zelo pomembni v vsakdanji prehrani.

Običajno večji delež nasičenih maščobnih kislin v mesu pa je tisti odločilni dejavnik, ki daje ribam odločilno prednost pred mesom.

Po drugi strani pa ribe človeškemu organizmu ne zagotavljajo toliko železa, kot ga je običajno v mesu, s čimer meso pridobi svojo prednost v primerjavi z ribami.

Rešitev - uravnotežena prehrana!

Človeškemu organizmu koristijo beljakovine, ki jih telo dobi iz mesa, dobro pa je, da se uživa pusto meso, pripravljeno s čim manj maščobe, torej kuhano, pečeno na žaru, dušeno in pečeno s čim manj maščobe.

Koristi rib

Ribe so koristna popestritev vsakodnevnega zdravega jedilnika, s čimer se močno zrahlja prepričanje iz preteklosti, da se ribe uživajo (pretežno) le ob petkih.

Ribje meso načeloma vsebuje malo maščob; pri veliko ribah je delež kalorij, ki jih telo dobi iz tovrstnih maščob, le 20-odstoten ali še nižji.

Na podlagi tega je upravičeno trditi, da so ribe kakovosten vir beljakovin. Maščoba v ribah pa je koristna za organizem, saj deluje preventivno in pomaga pri vzdrževanju zdravega organizma. Pod pogojem, da tudi ribe pripravljamo s čim manj maščobe, seveda. Ocvrta riba, prelita z majonezo ali tatarsko omako, se seveda ne more pohvaliti s toliko koristmi kot na primer riba, pečena na žaru.

Več je bolje

Z uživanjem rib namesto običajnega mesa telo torej dobi manj maščob, odločilno je, da se s tem užije tudi manj nasičenih maščob (če riba seveda ni ocvrta). Ribe so koristne za srce in ožilje.

Zanimivo: bolj so ribe mastne, bolj zdrave in koristne so, saj imajo več maščobnih kislin omega 3 kot manj mastne ribe. Gre seveda za »naravno« ribjo maščobo, kot jo imajo med drugim losos, polenovke, sardine in skuše, ne maščobo, ki jo ribi dodamo s cvrtjem.

Maščobne kisline omega 3 imajo veliko koristi
  • Zmanjšujejo možnost zgoščevanja krvi, s čimer ščitijo pred krvnimi strdki in preprečujejo njihovo nastajanje, ti lahko vodijo do srčnih težav in kapi,
  • pomagajo pri srčno-žilnih boleznih,
  • zmanjšujejo možnost obolevnosti za boleznimi srca in ožilja ter smrtnost zaradi njih.
Kako pripraviti ribe

Verjetno je najpreprosteje odpreti pločevinko s tunom, sardino, skušo ipd., toda tudi to je bolje kot nič. Tuna iz pločevinke odcedite in ga stresite na zeleno solato, zelenjavno mešanico, iz katere pripravite solato, na testenine ipd.

Načinov uporabe je veliko, skoraj toliko kot kuharjev. Da pa se ne bi naveličali vedno istega okusa, si lahko privoščite sveže pečene ribe na žaru, odlični in ne pretirano dragi so postrv, orada, tudi lignji na žaru, zahtevnejši lahko posežete tudi po svežem tunovem zrezku, ribjih nabodalih ipd.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri