Polnomastni sir skriva v sebi obilico beljakovin ter kalcija in ima odličen okus. A to še ni vse. Maščoba, ki jo vsebuje,
vam lahko pomaga obtesati trebuh. Za vselej!
Ta nasvet ste prav gotovo slišali že tisočkrat: jejte le manj mastne, čim bolj lahke sire. Že, toda težava je v tem, da potem smete jesti le industrijsko povsem predelane, vakuumsko zapakirane sire, ki so povsem brez okusa, saj so jim ga odvzeli hkrati z maščobo. Skratka, nič kaj okusna prehranska možnost. In kakšno korist naj bi pravzaprav imeli od tega, če se odrečemo dobrim sirom? Ali zaradi tega zmanjšamo vnos kalorij in tveganje za nastanek srčnih obolenj? Ne sklepajte prehitro.
Trener ameriške Men’s Healthove shujševalne skupine in strokovnjak za prehrano Alan Aragon je prišel do sledečih dognanj: “Kombinacija maščob in beljakovin v običajnih, polnomastnih sirih je zelo nasitna. Zato lahko, če pojemo košček polnomastnega sira, še ure in ure uspešno nadzorujemo svoj tek. Ugotovil sem, da moje stranke, ki si privoščijo malo sira, pri naslednjem obroku pojedo manj kot sicer. Pomembno je le, da pojeste razumne količine sira. ”
Vas skrbi raven holesterola v krvi? Kaj pravite na ta podatek? V sicer zelo sirarski deželi Danski so znanstveniki izvedli poizkus, v katerem so udeleženci tri tedne vsak dan pojedli gromozanske količine sira, in sicer 10 porcij po 30 gramov na dan. Kljub temu se raven slabega holesterola LDL v njihovi krvi ni povišala niti za trohico. Kar seveda ne pomeni, da vam svetujemo, da se morate tudi vi prenajedati s sirom.
Želimo le povedati, da se vam ga ni treba ravno bati. Polnomastni sir je lahko zdrav prigrizek in slasten način za popestritev dolgočasnega obroka medlega okusa. Sir ima veliko skupnega z vinom. Ponuja se namreč v tisoč oblikah in v sebi skriva na tisoče slastnih okusov.
Police s sirom v večjih trgovskih centrih, stojnice prodajalcev sira na tržnicah, boljše trgovine z delikatesami in ne nazadnje planšarije, mimo katerih hodite na nedeljskih izletih v hribe, so polne odličnih sirov, ki jih (za zdaj) še ne jeste. Predstavljamo vam samo nekatere izmed njih.
Najboljši namaz
CAPRICE des DIEUX
Pozabite na trikotnike topljenega sira, s katerimi so nas zastrupljali v osnovni šoli. Caprice de dieux je francoski sir s plemenito belo plesnijo, kremaste strukture in čudovito smetanastega okusa. Predlagamo, da ga tanko namažete na polnozrnat kreker ali rezino francoske štruce ter dopolnite prigrizek še z malo grozdja ali rezino melone. Če vam je Caprice de Dieux pri srcu, morate vsekakor poskusiti tudi francoski brie ali kamamber, ki sta njegova bližnja sorodnika ter prav tako žlahtna.
Prigrizek za vse čase
GRANA PADANO
Grana na videz precej spominja na parmezan, le da je nekoliko manj slana in da ima še bogatejši okus, ki spominja na oreščke. Lahko jo jeste kar samo ali pa kot poobedek. V kombinaciji s čajno žličko manj sladke marmelade iz borovnic ali brusnic dobi povsem nove razsežnosti. Pozabite na že na videz neprivlačne vrečke naribanega parmezana in začarajte dolgočasne testenine ali rižoto z zelenjavo z nekaj kot dih tankimi rezinami grane, ki ste jih nastrgali kar z lupilcem.
Poživi solato
PRESIDÉNT FROMAGE DE CH? VRE
S tem sirom iz kozjega mleka lahko izboljšate okus vseh vrst solat. Toda nikar ga ne poskušajte nadrobiti ali narezati na majhne koščke kot npr. feto. Raje ga postrezite ob mešani zeleni solati. Najprej pripravite preliv iz 2 žlic balzamičnega kisa, ? skodelice orehovega olja, 1 žlice sesekljane šalotke, 1 žličke soli in ščepca svežega zmletega črnega popra. Nabodite na vilice kozji sir, piknite še solato in zapeljite zalogaj v usta. Blaga aroma limone, črnega popra in kozjega sira se odlično ujema z nekoliko prsteno aromo orehovega olja.
Kraljica okusov
STARANA GAVDA
Večino sirov starajo dolge tedne ali mesece, toda kakovostna gavda leži, in to v jamah, kar od tri do pet let, preden priroma na prodajne police. Le s staranjem lahko namreč v celoti razvije svojo značilno polno karamelno aromo. Dobi se jo tudi v naših trgovinah, toda če vas bo pot kdaj zanesla na Nizozemsko, vsekakor prinesite s seboj domov tudi kak košček starane gavde, še posebej tiste z dodatkom nageljnovih žbic. Tanke rezine gavde si privoščite ob hruški ali jabolku.
Avtentično
TRADITIONAL CHEDDAR VILLAGE OAK
Nikar ne zamenjajte tega plemenitega sira z bog ve kje in bog ve kako narejenimi kričeče oranžnimi kosi cenenega, v plastično embalažo pakiranega tako imenovanega čedarja. Priporočamo vam namreč avtentični čedar iz farme Wyke iz angleškega okrožja Somerset, od koder ta znamenita vrsta sira tudi izvira.
Cheddar village oak ima prefinjen okus po svežem polnomastnem mleku s pridihom hrena, ki se dolgo zadrži v brbončicah. Na Somersetskih kmetijah pridelani originalni čedarji so vsekakor nekaj, kar morate čim prej poskusiti, že zaradi splošne gurmanske izobrazbe.
Najbolj slovenski sir
SIR TOLMINC
Sir tolminc je povsem naše gore list, saj ima priznano označbo geografskega porekla. Nosilec te označbe je Sirarsko društvo Tolminc, katerega sire je vsekakor vredno poskusiti. Sicer pa se sama nikoli ne odrečem pokušini kateregakoli sira v katerikoli planinski sirarni v zgornjem Posočju. Sir tolminc, ki je bil v zapiskih prvič omenjen že v 13. stoletju, je s svojo blago aromo po presnem mleku okusen tudi sam po sebi, v krajih, od koder izvira, pa ga včasih stopijo na kupčku dobre domače polente ter si tako pripravijo preprost in zdrav obrok.
Modri plesnivec
STILTON
Stilton je v primerjavi z danskim modrim sirom in francoskim bratrancem rokforom, prijetno grenkljata, nekoliko resnobna poslastica. Lahko ga jeste kar samega ob kozarcu težkega rdečega vina ali pa ga obogatite s kapljico ali dvema plemenitega medu. Stilton lahko s pridom uporabljamo tudi pri kuhi, saj se odlično ujema z brokolijem in drugimi vrstami zelenjave.
Skrivnosti hrambe
Poznamo na ducate načinov, kako shranjevati sire. Verjetno vas bo presenetilo, da je najpogostejši način hkrati tudi najslabši. Z ovijanjem v plastično gospodinjsko folijo sire dobesedno umorimo. Siri, zaviti v plastiko, namreč ne morejo dihati, zato dobijo postan okus po hladilniku. Ne glede na to, ali ste ljubitelj brieja ali gavde ? če boste upoštevali spodnje nasvete, bo vaš košček sira ohranil svoj odlični okus:
Položite ga k zelenjavi
V predalu za zelenjavo v vašem hladilniku je največja stopnja vlažnosti, zaradi česar se mehki siri, ki jih hranimo tam, ne strdijo v neužitne kocke. Še bolje je, če imate poseben hladilnik za vino, saj imajo ti skoraj idealno stopnjo vlažnosti in temperaturo.
Pravilno zavijanje
Različne sire moramo shranjevati na različne načine:
Siri s skorjo (brie): S plastično folijo pokrijte le stranice, kjer ste sir odrezali. Skorja naj bo obvezno odkrita, da sir lahko diha.
Modri siri: Sir tesno zavijte v folijo, ki pa jo morate redno menjavati, da se na siru ne nabirajo kapljice vlage. Idealno je enkrat na dan.
Mehki siri (npr. mehek kozji sir): Hranimo jih v plastičnih posodicah. Če opazimo, da se je površina sira orosila, nekajkrat prebodemo pokrov posodice.
Trdi in poltrdi siri (starana gavda, čedar, tolminc): Zavijemo jih v dve plasti delikatesnega papirja. Lahko si pomagamo tudi s tanjšim belim ovojnim ali povoskanim papirjem.
Vida Voglar
vir: Men's Health
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"