Sirovi piškotki, ki se jim ne boste mogli upreti (pripravljeni iz samo 3 sestavin in v manj kot 20 minutah)

Sirovi piškotki, ki se jim ne boste mogli upreti (pripravljeni iz samo 3 sestavin in v manj kot 20 minutah) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2020

Obožujete slane krekerje? Ko si boste naslednjič zaželeli slanega prigrizka, si raje pripravite te domače slane piškotke.

Obožujemo preproste recepte, kot je ta – za pripravo potrebujemo le tri sestavine (zelo verjetno so že v vaši kuhinji) in nekaj manj kot 20 minut.

Tu je recept za ljubitelje sira - sirovi piškotki

Sestavine:

  • 150 g moke s primešanim pecilnim praškom (navodila na koncu članka)
  • 100 g ohlajenega masla (narežite na kocke)
  • 75 g cheddar sira (naribajte)

Priprava:

Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Pripravite pladenj za peko.

V skledo stresite sir in ga s prsti dobro razdrobite – da ne bo zlepljen in po kupčkih. Na to 25 g sira odstranite in prihranite za pozneje.

Dodajte moko in nato še maslo in s prsti dobro premešajte, da dobite testo.

Testo stresite na pomokano površino in razvaljajte na približno 5 milimetrov debeline. Izrežite piškotke – z modelom za piškote, s kozarcem ali preprosto z nožem narežite kvadratke poljubne velikosti.

Piškotke razporedite po pripravljenem pekaču in po vrhu potresite s preostalim sirom.

Pecite od 10 do 12 minut oz. dokler niso piškotki lepo zlato rjavo zapečeni.

Preden postrežete, naj se popolnoma ohladijo.

Profimedia

Recept: fabflour.co.uk

Tako pripravite moko

Ko govorimo o moki s primešanim pecilnim praškom, gre za t. i. self-raising flour. To zelo preprosto pripravite sami:

  • Na 150 g moke gresta 2 čajni žlički pecilnega praška.

Moko in pecilni pred uporabo vedno presejte oz. ju v skledi dobro zmešaje. Če v receptu uporabite kakav, jogurt ali pinjenec, potem dodajte še 1/4 čajne žličke jedilne sode.

  • Nekateri moki dodajo še ščep soli. To naj bo po vaši izbiri. Mi soli tokrat nismo dodali, ker je te dovolj v siru.

Še en namig:

  • Če imate radi pekoče ali kombinacijo sira in začimb, primešajte malo čilija ali česen oz. začimb po svojem okusu.
  • Piškotke lahko potresete tudi denimo s sezamom.
Za sladkosnede pa imam TE 3 fantastične recepte:

In še na hitro o siru ...

Ali veste, kaj ponuditi k sirovi plošči?
Profimedia
  • Grozdje (zlasti rdeče),
  • sveže smokve,
  • že olup­ljene rezine melone,
  • hruške in jabolka,
  • pečene kostanje,
  • orehova jedrca in pinjole,
  • več vrst kruha, ajdov z orehi seveda ne sme manjkati, in
  • nekaj kakovostnega surovega masla.
In še nekaj, kar ve le malo ljudi – sirov na sirovo ploščo ne namečite kar vsevprek:

Pravilno se jih zloži v krogu v smeri urinega kazalca, in sicer začenši s sirom najbolj nežne arome, nato pa jih stopnjujte glede na zorjenost in intenzivnost okusa.

In jih potem tako tudi pokušajte, sicer bo močna aroma katerega od pikantnih sirov povsem povozila zaznavo okusa nežnega svežega sirčka.

K nekaterim sirom se podajo tudi vložena kisana srebrna čebulica, delikatesne mini kumarice, olive, včasih kapljica oljčnega olja ali celo balzamičnega kisa.

Seveda so dovoljena poljubna odstopanja, a v splošnem bi vendarle veljalo, da se mehek in sir s plesnijo druži s črnim kruhom, lahko celo polnozrnatim, čvrstejši siri pa z rahlim belim kruhom. Več: Najboljši siri na svetu, kako jih izbrati in kako jih pravilno uživati