Najboljše poletne solate

27. 6. 2012
Deli
Najboljše poletne solate

Sadje in zelenjava, ki se znajdeta na vašem jedilniku v zimskem času, sta, kar se tiče vsebnosti vitaminov, veliko bolj revna, saj sta večinoma precej časa preždela v skladiščih in hladilnicah. Sadje in zelenjava v poletnem času pa sta polna vitaminov, sočna in sijoča.

Poletna prehrana naj bo predvsem lahka, pri pripravi se izogibajte cvrtju in pretirani uporabi maščob ter pripravi pretirano pikantnih jedi.

Zelo primerna poletna prehrana so solate. Ker so hladne, prijajo tudi v najbolj vročih dneh. Pripravite si lahko različne solate, zelenjavne ali sadne, od takih čisto preprostih do bolj bogatih in resnično nasitnih.

Če vam primanjkuje idej, lahko preizkusite katerega od teh receptov:

Paradižnikova solata

  • paradižnik
  • sir mocarela
  • čebula ali česen
  • bazilika

Endivija s tunom

  • endivija
  • rukola
  • kitajsko zelje
  • tun (v slanici)

Solata iz testenin

  • češnjev paradižnik
  • zelena paprika
  • pest kitajskih rezancev ali drugih testenin
  • rakci
  • sir cottage
  • sveže začimbe (timijan, bazilika, origano, peteršilj . . )

Riževa solata

  • riž
  • paradižnik
  • paprika
  • koruza
  • grah
  • čebula
  • sir
  • pečeni koščki piščanca/škampi/lignji
  • bazilika
  • peteršilj

Tokrat izjemoma vašemu okusu prepuščamo količine posameznih sestavin – le pri testeninah in rižu ostanite pri eni pesti, to bo ravno dovolj, da boste čez tri ure spet lahko ponovili to slastno vajo.

Testenine in riž, ki si jih lahko pripravite tudi vnaprej (lahko jih skuhate zvečer, ko segrevanje kuhinje ni tako 'boleče' kot čez dan), skuhate po navodilih, odcedite in ohladite tako, da jih dodobra sperete s hladno vodo, potem pa še za nekaj minut postavite v hladilnik.

Solate radi obogatite tudi z različnimi prelivi, ki se najpogosteje pripravljajo v treh različnih okusih. Vsi trije temeljijo na majonezni osnovi, nato pa francoskemu prelivu v obilni meri dodajo zelišča, italijanskemu jogurt, ameriškemu pa kečap. Takšna sicer lahka, nizkokalorična solata postane prava kalorična bomba.

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov. 10 ml deviškega olivnega olja vsebuje 5 mg antioksidantov. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Največ je vitaminov kompleksa E, saj ga je v jedilni žlici kar 1, 6 mg.

Sadne solate

Sadne solate iz sezonskega sadja (lubenice, melone, jagodičevje . . ) so zelo primerna poletna hrana, saj je nizkokalorična in vsebuje veliko vode. Za kakšno posebno priložnost lahko sadno solato pripravite kar v izdolbeni polovici lubenice ali melone.

Lubenico prerežite na pol ter eno polovico izdolbite (posebna žlička za oblikovanje kroglic). Rob izdolbene polovice lahko še cikcak obrežete. V tako pripravljeni posodi nato pripravite sadno solato.

Vse recepte lahko seveda prilagodite svojem okusu. Lahko pa si izmislite tudi čisto svoj recept za slastno poletno solato. Možnosti je res nešteto. Je pa takšna bolj krepka solata lahko povsem samostojen obrok in lahko nadomesti kosilo ali večerjo.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek