Težavna (prehranska) razmerja II: Hipokrat, Lukrecij, stric McDonalds

3. 11. 2011

Kot rečeno, je upoštevanje bioloških individualnih razlik, ko govorimo o presnovnih karakteristikah posameznika, prve klice obrodilo resnično dolgo nazaj. Še v času, ko je obstajalo enotno, s hierarhijo neobremenjeno kraljestvo z imenom hrana.

Odkar je Hipokrat – grški antični zdravnik in oče moderne medicine – izrekel znan stavek »Let thy food be thy medicine and thy medicine be thy food« (naj bo hrana zdravilo in zdravilo naj bo hrana), smo ljudje začeli prepoznavati in priznavati potencialno zdravilne lastnosti hrane, prisotne na našem planetu.

Hipokratovo iniciativo je s svojim briljantnim vložkom nadgradil Lukrecij – rimski filozof in pesnik, ki je približno 360 let kasneje zapisal še danes odmeven stavek, ki je osnova Paulingovega ortomolekularnega pristopa: »What is food to one is to others bitter poison« (kar je nekomu hrana, je drugim lahko strup). Ray Kroc pa je eno od vplivnejših imen svojega časa, ki ga obtožujem napačne interpretacije obeh citatov in skrunitve dobrega imena hrane. Menim, da je gospod Kroc – znan tudi kot ustanovitelj franšize McDonald's – namenoma ali ne, združil temeljna izreka v »Let thy food be bitter poison« in s tem sporočilom leta 1955 odprl vrata svoje prve restavracije ter sprožil razrast »novodobnih« bolezni, naštetih v prvem delu te trilogije.

Na prvo pomoč sta priskočila Ancel Keys in Nathan Pritikin, ki sta svojo »no fat, no cholesterol« dogmo agresivno pridigala vsakomur, ki je želel prisluhniti. In izkazalo se je, da teh ni bilo malo. Keyseva *študija sedmih držav je bila glavna referenca prehranskih smernic več kot tri desetletja (prvotna prehranska piramida), brezmadežno je spočela »maščobofobijo« 80. let prejšnjega stoletja in neposredno spodbudila birokratsko usmeritev k skoraj kultnem zniževanju holesterola in demoniziranju maščob ter s tem ne nazadnje prispevala k nastanku kopice najbolj dobičkonosnih farmacevtskih zdravil v zgodovini.

*Resne težave, pomanjkljivosti in namensko prikrivanje ključnih podatkov so končno razkriti in po veliki zaslugi dr. Uffe Ravnskova deležne ponovne preučitve.

Kratek prelet zgodovine zaključujem z napovedjo potopisa z »miselnega« popotovanja, ki se je začelo z zajtrkom pri bantu govorečih Južnoafričanih, nadaljevalo s kosilom v Keniji pri Masajih ter naposled končalo z aljaško pojedino pri čudovitih -15 °C. Več o tem …

Mario Sambolec, www.feel-good.si

Predhodni članek: Težavna (prehranska) razmerja I: avokadov smoothie