To je čas v dnevu, ko je popolnoma v redu, da si privoščite nekaj SLADKEGA

To je čas v dnevu, ko je popolnoma v redu, da si privoščite nekaj SLADKEGA (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2017

Sladkor tesno povezujemo z debelostjo in drugimi težavami, vendar pa ima tudi ta – kot vse drugo na svetu – svoj namen. Je v resnici ves sladkor slab? In kdaj je tisti pravi čas, da si privoščimo nekaj sladkega?

Sladkor velja za eno izmed živil, ki nikakor ne gre skupaj z zdravim življenjem in fit postavo. "Zadnja leta se vedno bolj osredotočamo na beljakovine in zdrave maščobe ter se na vsak način izogibamo ogljikovim hidratom - kar vljučuje seveda tudi sladkor. Vendar pa so slednji dejansko dobri – celo nujni – če redno trenirate, še posebej pri treningu vzdržljivosti," pravi strokovnjakinja Melissa Majumdar.

Kdaj je torej najbolje uživati (v) sladkor(-ju)?

V času okoli vašega treninga.

Ne glede na to, ali si privščite kompleksne ogljikove hidrate (na primer rjavi riž) ali enostavne (na primer med), jih bo vaše telo razgradilo v glukozo, ki je najboljše gorivo za mišice (in med drugim tudi možgane), kjer se shranjuje kot glikogen.

Vnos glukoze v telo sprošča hormon inzulin, ki sporoči možganom, da telesu da energijo ter pomaga pri gradnji mišic in drugih pomembnih telesnih funkcijah.

Poleg tega to, da vaše telo primerno oskrbujete z ogljikovimi hidrati, pomeni tudi hitrejšo obnovo in regeneracijo mišic po treningu.

Ampak koliko dejansko potrebujete sladkorja...

Vnos ogljikovih hidratov (sladkorja) je odvisen od tega, koliko energije potrebujete.

Če potrebujete majhne količine energije čez celoten dan, izberite hrano, polno vlaknin. To vam bo dalo dolgoročno energijo in vas nasitilo.

V kolikor pa se odpravljate na tek ali intenzivni trening, so enostavni sladkorji najboljša izbira za veliko energije, ki jo pri tem potrebujete.

Na dneve, ko želite le vzdrževati stanje (kar pomeni, da niste pretirano fizično aktivni), potrebujete nekje od 3 do 5 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne teže.

Treningi, ki zahtevajo vzdržljivost, pa zahtevajo nekoliko več: ko prekoračite 60-minutni trening, se številka povzpne na od 5 do 7 gramov na kilogram telesne teže.

... in kdaj v dnevu ga je najbolje zaužiti?

Nekaj idej, kaj in kdaj jesti pred treningom, najdete TUKAJ.

"Med treningom, če ta traja več kot 60 minut, pa je najbolje, da posežete po športnih izotoničnih napitkih, gelih in podobno," priporoča Melissa Majumdar, saj takšne vrste izdelkov poskrbijo, da sladkor dokaj hitro pride v vaš krvni obtok.

Po treningu se izogibajte visoko maščobnim živilom, saj maščoba oteži absorpcijo ogljikovih hidratov (in beljakovin). "Vaše telo ne bo zmožno uporabiti beljakovin in ogljikovih hidratov za obnovo glikogenskih zalog, kar bo posledično upočasnilo obnovo in regeneracijo mišic," pravi Melissa Majumdar.

Po treningu tako pojejte glede na vaš cilj (odvisno od tega ali želite pridobiti na mišični masi ali pa se znebiti kakšnega kilograma) zastavljeno količino ogljikovih hidratov in beljakovin.

In zapomnite si: sladkor ni vedno naš sovražnik, vendar pa je veliko bolj "sladek", ko si ga zaslužimo. Vendar pa z njim nikakor ne pretiravajte: če želite ostati zdravi in fit, si ga privoščite (le) takrat, ko bo vaše telo od njega imelo največ koristi.