Vitamin A je v rdeči (korenje, paradižnik . . ), temno zeleni (špinača, peteršilj, solate . . ) in rumeni zelenjavi, rdečem, zelenem in rumenem sadju, mleku in mlečnih izdelkih, jajcih, ribjem olju . .
Vitamin D:
je v ribjem olju, morskih ribah (sardine, losos, tuna), mleku in mlečnih izdelki, mesu, rumenjaku, kvasu .
Vitamin E:
je v kikirikiju, olju iz koruznih kalčkov, polnovrednih žitih, zeleni listnati zelenjavi, stročnicah, jajčnem rumenjaku . .
Vitamin K:
je v listnati zeleni zelenjavi, brokoliju, cvetači, jogurtu, jajčnem rumenjaku, sojinem in ribjem olju . .
Vitamin C:
najdemo v agrumih, jagodičju, kiviju, zeleni in listnati zelenjavi, paradižniku, meloni, cvetači, krompirju, papriki, brokoliju, brstičnemu ohrovtu, krompirju, zelju, peteršilju, šipku . .
Vitamini skupine B:
Vitamin B1 vsebujejo polnovredna žita in žitni izdelki, soja, sadje, kvas, stročnice, krompir, jajčni rumenjak, arašidi, oreščki, mleko, večina zelenjave, ribe, meso – pusta svinjina . .
Vitamin B2
vsebujejo mleko in mlečni izdelki, meso, ribe, jetra, polnovredna žita, listnata zelenjava, jajca, stročnice, kvas . .
Vitamin B3
se nahaja v jetrih, pustem mesu, perutnini, ribah, polnovrednih žitih, avokadu, dateljnih, figah, suhih slivah, praženih arašidih, kvasu, jajcih . .
Vitamin B5
se nahaja v jetrih, ledvicah, rumenjaku, kvasu . .
Vitamin B6
vsebujejo banane, polnovredna žita in kalčki, soja, perutnina, stročnice, rumenjak, listnata zelenjava, ribe, dinja, zelje, neoluščen riž, arašidi, orehi, kvas, jajca, mleko . .
Vitamin B7
kvas, mleko, sojina moka, neglaziran riž, arašidno maslo, šampinjoni, cvetača, stročnice, goveja jetra, jajčni rumenjak, orehi . .
Vitamin B9
je v listnati zelenjavi, kvasu . .
Vitamin B12
je v jetrih, govedini, svinjini, ribah, jajcih, siru, mleku in mlečnih izdelkih . .
Pomembno!
Zaradi hitrega izločanja vodotopnih vitaminov moramo živila le na hitro oprati – v celih kosih, saj tako najbolje zadržimo vitamine. Ne režimo živil pred pranjem na majhne koščke! Vitamini, topni v maščobah, so slabo obstojni in občutljivi za maščobo. Hraniti jih moramo v temnih in hladnih prostorih.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?