Zakaj bi morali poskusiti pice iz kislega testa

Zakaj bi morali poskusiti pice iz kislega testa (foto: Rok Berglez) Rok Berglez
21. 3. 2019

Picerija Trappa predstavlja unikatne spomladanske okuse pic iz kislega testa, ki postaja svetovni trend. Preberite, zakaj so droži v dobri kondiciji in kako vam lahko pica iz takšnega testa pomaga, da v dobri kondiciji ostanete tudi vi.

Picerija Trappa na Koprski ulici v Ljubljani ki je ena od prvih v Sloveniji, ki uporabljajo kislo testo imenovano droži. Od 1. aprila naprej bodo na meniju atraktivni spomladanski okusi (privlačni za vegetarijance in mesoljubce), ki se odlično podajo k impresivni ponudbi ekoloških vin. Ustanovitelji - Urška, Luka in Nejc - pravijo, da je običajna kombinacija pica + pivo preveč nasitna in dvojna doza kvasa lahko povzroči občutek napihnjenosti

Top pomladni okusi:

  • pica s šparglji in svežimi tartufi 
  • pica s tuninin tartarjem in wasabi majonezo
  • pica z različnimi salamami in svežimi gobicami

Izkušeni picopeki pripravljajo pice s skrbno izbranimi in kakovostnimi sestavinami, ki prihajajo tudi iz italijanskih dežel Apulije in Kampanje. Še posebej okusa je kravja mocarela, ki ima ravno prav vlage in se ravno prav vleče. V peči se na 430 stopinjah Celzija lahko peče 12 pic na enkrat, pripravljene pa so v 1,5 do 2 minutah.

Pice so po vzoru originala iz Neaplja v premeru 30 cm. So tako mehke, da se jih lahko štirikrat prepogne – tako jih imajo navado jesti v Italiji.

Pice z droži so lahke in uravnotežene

Posebnost kislega testa je v svojstvenem okusu, kar daje pici edinstvenost. V Trappi lastni divji kvas, ki so ga sami vzgojili pred tremi leti. Pravijo, da je v odlični kondiciji! Hranijo ga kar dvakrat na dan, in sicer z mešanico moke in vode v razmerju 1 : 1 : 1 (obstoječi kvas : voda : moka).

Droži so povsem naravno vzhajalno sredstvo, ki vsebuje naravno prisotne kvasovke in mlečnokislinske bakterije, s katerim se pripravlja kislo testo. Zaradi svojih lastnosti ima številne prednosti za prebavo:

  • Učinkovita razgradnja fitinske kisline, ki jo vsebujejo žita, zmanjša napihnjenost in prebavne motnje.
  • Kislo testo se prebavlja počasneje, zato pomaga ohranjati stabilnejšo raven krvnega sladkorja.
  • Kislo testo je naraven prebiotik, ki pomaga podpirati zdravo črevesno floro.

In v čem je skrivnost popolne pice?

Ustanovitelji trappe pravijo: »Pica je popolna takrat, ko ji ničesar več ne moremo odvzeti. Pravi izziv je uporabiti čim manj različnih sestavin in doseči večplastnost okusov, tekstur in temperature. Pomembno je, da gre za uravnotežen preplet slanosti in sladkosti, maščob in kisline, umamija in arom. Okusi morajo biti torej izraziti, a hkrati ne preveč intenzivni. Tako se pice in okusov ne nasitiš prehitro, obenem pa je tudi zadnji grižljaj še vedno lahek ter intenziven kot prvi.«

Ljubitelji pic si lahko manjšo različico pice privoščite tudi med sprehodom po centru Ljubljane, kjer se je odprla ulična različica picerije - Trappica.

www.trappa.si

 VH

Foto: Rok Berglez, VH

Preberite še: