Zakaj je dobro piti naravno mineralno vodo

15. 4. 2010 Promocijsko sporočilo

Njen izvor je v podzemnem vodnem viru, ki je zaščiten pred kakršnimkoli onesnaženjem, izteka ali črpa pa se na izviru naravnih iztokov ali vrtin, kjer je njena čistost nespremenjena. Po vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledeh in drugih snoveh se značilno razlikuje od pitne vode, lahko pa ima tudi posebne prehransko-fiziološke učinke na telo.

Voda iz pipe

Pitna voda iz vodovodnega vira brez obdelave je ponekod lahko vprašljiva. Vir pitne vode na vodovodu so lahko namreč površinske vode (reke, jezera), meteorne vode ali podtalnica. Zaradi vpliva površinskih, vod so ti viri običajno kakovostno/mikrobiološko nestabilni. Običajno so od vira do uporabnika še dolgi cevovodi, kar povzroča dodatna tveganja.

Vodovodne vode je običajno potrebno pripravljati z različnimi postopki priprave oziroma obdelave (s kemično dezinfekcijo s klorom ali klordioksidom, razni fizikalni postopki: filtracija, reverzna osmoza, UV obdelava, …).

Postopki obdelave (npr. kloriranje, reverzna osmoza, …) vodo spremenijo v sestavi, kemični postopki (kloriranje) pa pustijo tudi razgradne produkte dezinfekcije (klorati, …), ki so nezaželeni in lahko zdravju škodljivi.

Na policah slovenskih trgovin najdemo zelo različne embalirane vode, od pitnih, namiznih, izvirskih, gaziranih, negaziranih do naravnih mineralnih vod, ki se med seboj zelo razlikujejo v sestavi in okusu.

Prva in najpomembnejša razlika med temi vodami se pokaže že pri vodnih virih. Naravna mineralna voda predstavlja med embaliranimi vodami najvišjo kakovost oziroma nivo glede na kriterije kakovosti, stalnosti, čistosti, stabilnosti, priznavanja in rednega nadzora.

V Dani so se odločili, da bodo potrošnike osveščali o prednostih pitja naravne mineralne vode Dana, odločitev pa prepustili osveščenemu potrošniku.

Zakaj izbrati embalirano naravno mineralno vodo Dana?

Ker ima relativno visok vsebnost Ca in Mg

Sestava vode Dana je za človekov organizem zelo ugodna, saj vsebuje sorazmerno veliko kalcija in magnezija. Kalcij in magnezij v vodi Dana imata pomemben varovalen in prehranski pomen. Kalcij je med drugim nujno potreben za zdravo rast in ohranjanje čvrstosti okostja. Magnezij ima pomembno vlogo pri delovanju in sproščanju mišic, blagodejno vpliva na prebavo, podpira pa tudi absorbcijo kalcija v telo.

Zaradi nizke vsebnosti natrija

Ker vsebuje le povprečno 2,4 mg/l natrija, je primerna je tudi za dieto z malo natrija (potrjeno s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z odločbo o izpolnjevanju pogojev za dodatno označbo »Primerna za dieto z malo natrija«; običajno je to dieta ob povišanem krvnem tlaku in drugih bolezni srca in ožilja).

Ker ne vsebuje CO2

Je naravno brez ogljikovega dioksida (CO2).

Ker je nizkomineralizirana

Je naravna mineralna voda, ki po vsebnosti mineralov spada med nizkomineralizirane vode (vsebuje povprečno le 525 mg/L raztopljenih mineralnih snovi). V vodi prevladujejo človeku nujni minerali (Ca, Mg), medtem ko so koncentracije ostalih manj želenih nizke (npr. Na, Cl, nitrati, sulfati, ….).

Zaradi stalnosti in stabilnosti sestave skozi leta

Glavne sestavine vode Dana (Ca, Mg, Higrogenkarbonati) so tekom osmih let črpanja do danes stalne in stabilne, oziroma nihajo v okviru dovoljenih naravnih nihanj.

Zaradi čistosti

Ne vsebuje onesnaževal (niti sledov), v skladu z zahtevami pravilnika za mineralno vodo.

Zaradi nizke vsebnosti nitratov

Vsebuje zelo malo nitratov – povprečno pod 5 mg/l, kar je več kot  10 x manj od dovoljene vsebnosti nitratov v vodi.

Ima ugoden pH

Naravna mineralna voda po pravilniku ima lahko pH vrednost od 6,5 – 9,5, voda Dana ima povprečno vrednost pH 7,30, kar je neagresiven in praktično nevtralen pH, to je zelo ugodno za telo in po vrednosti zelo podobno pH vrednosti krvi v telesu (ta je 7,35-7,45).

Ker je shranjena v kakovostni embalaži in pod stalnim nadzorom

Uporablja se PET embalaža, PC embalaža in steklena embalaža od preverjenih zanesljivih dobaviteljev, ki je pod stalnim nadzorom tako inšpekcije kot tudi zunanjih inštitucij, vzpostavljen pa ima tudi lasten interni nadzor.

Dana je prva slovenska voda s stalnimi biološkimi preizkusi zdravstvee varnosti (Allium test)

Biološki testi so pokazatelji celostnega vpliva vode na rast in razvoj živih celic ali organizmov. Z njimi se ugotavlja stopnjo genotoksičnosti medija ter na osnovi tega oceni tveganje zdravstvene varnosti. Testiranje stopnje genotoksičnosti na naravni mineralni vodi Dana za nas izvajajo v zunanjem neodvisnem laboratoriju redno že več let.

Najnovejše tovrstne raziskave, opravljene v marcu 2010 na nekaterih najbolj znanih embaliranih slovenskih in tujih vodah, so ponovno potrdile, da ima voda Dana najvišjo kakovost med testiranimi vodami.

oglasno sporočilo

Značke: dana voda

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri