Za in proti: Kakšne so dobre in slabe plati vodenja prehranskega dnevnika?

Za in proti: Kakšne so dobre in slabe plati vodenja prehranskega dnevnika? (foto: profimedia) profimedia
14. 8. 2019

Spremljajte, kaj pojeste in si to zabeležite, pravijo diete in trenerji, ko bi v prehrano radi vpeljali spremembe. Preden se odločite, ali bi se tega lotili, preverite dobre in slabe plati. 

 ZA

Jasen vpogled v prehranjevalne navade

Če želite začeti z bolj zdravo prehrano ali se lotiti diete, boste najboljši vpogled dobili tako, da zapišete čisto vsak grižljaj, ki ga daste v usta. S tem boste pomagali tudi strokovnjaku, ki bo sestavljal vaš jedilnik ali na primer zdravniku, ki bo hitreje odkril vir vaših zdravstvenih težav. Prav tako se boste soočili z določenimi problemi, na primer preveliko količino sladkorja, za katere prej niste vedeli, da jih imate. 

Učinkovitost

Tudi če niste pripravljeni na spremembo, boste verjetno sprejemali boljše odločitve glede prehrane, če pričnete zapisovati vse, kar pojeste. Ker boste imeli to v mislih, boste na primer raje izbrali sadje namesto sladkarij. Prav tako boste verjetno hoteli ukrepati, ko boste videli, da se na vašem meniju prevečkrat znajde alkohol ali kava, pa hitra hrana ...

Lahek dostop

Spremljanje prehrane je povsem brezplačno, daje pa vam jasen vpogled v to, kar postavite na krožnik. Na pameten telefon si lahko prenesete malo morje aplikacij, v katere vnesete živila in količino, te pa vam preračunajo, koliko kalorij ste vnesli v telo. Seveda so rezultati približni, a zanje niste potrebovali plačati niti centa. 

Pomaga pri vadbi

Kadar redno telovadite, dnevnik prehrane pride zelo prav, saj lahko opazite, kaj je najboljša izbira pred in po obrokih. Morda vas določena živila napihnejo in imate zato slabši trening, druga pa vas napolnijo z energijo in jih lahko jeste tudi tik pred vadbo. 

PROTI

Vzame kar nekaj časa

Predvsem za profesionalne športnike metoda zapisovanja prehrane ni ravno praktična, saj jim vzame preveč časa. Običajno imajo velike obroke, saj morajo nadoknaditi vse, kar so porabili s treningom, pred tem pa napolniti zaloge energije, da sploh lahko trenirajo. Vendar sčasoma postane lažje, saj zapisovanje preide v navado. Če vadba ni ravno osrednji del vašega dneva, se splača poskusiti. 

Strogost

Zapisovanje prehrane je lahko velika motivacija pri dosegu drugih ciljev, na primer pri izzivu brez sladkorja, po drugi strani pa lahko do sebe postanete prestrogi. Nekateri pričnejo z izključevanjem živil, ki škodujejo zdravju, vendar jih ne zamenjajo z bolj zdravimi. Tako so na koncu na seznamu le še 3 stvari, ki si jih lahko privoščijo. Drugi pričnejo manjšati obroke, da bi zaužili najmanj kalorij, kot je to še mogoče in hitreje shujšali. 

Pri vsem more obstajati zdrava meja, tudi pri vodenju prehranskega dnevnika. Zato se ga lotite preudarno in ne bodite preveč jezni sami nase, če boste kdaj zapisali kos torte ali piškote ob skodelici kave. 

Preverite tudi: