Za te bananine rjavčke brez sladkorja potrebujete le 3 sestavine!

Za te bananine rjavčke brez sladkorja potrebujete le 3 sestavine! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2023

Imate radi rjavčke? Potem imamo dobro novico: lahko naredite bolj zdravo različico, po kateri ne boste imeli slabe vesti! 

Imate radi sladice? Mi tudi! In naj vas razveselimo s tem, da se jim za uravnotežen način prehranjevanja ne rabite povsem odpovedati. Še vedno lahko uživate v sladkih stvareh in jeste zdravo. 

Poglejmo, kako uloviti ravnotežje pri prehrani, da se ne boste rabili povsem odpovedati sladicam: 

  • Trudite se, da k vsakemu obroku dodate sadje ali zelenjavo. Lahko določite npr. število sadežev, ki jih morate v dnevu pojesti in se tega držite. 

  • Obroke kuhajte doma in si malico nesite s seboj v službo. En dan v tednu si vzemite čas za delno pripravo obrokov, kar vam bo olajšalo kuhanje med tednom, ali kakšno enolončnico skuhajte v celoti in zamrznite. S tem se boste izognili tisti mizi s sladkarijami v službi, ki jo običajno napadete med malico. 

  • Založite svoje kuhinjske omarice z zdravimi prigrizki, npr. z oreščki, sadjem, jogurti ... Naj bo vedno pri roki nekaj zdravega, ko boste lačni. 

  • V trgovino odhajajte s seznamom živil, ki jih morate nakupiti in se izognite nakupom nepotrebnih stvari, npr. sladkarij, piškotov, čipsov in ostalega, kar vas zamika zvečer med gledanjem filma. Če takšnih prigrizkov ne bo pri roki, boste raje posegli po sadju. 

  • Za zajtrk pojejte veliko vlaknin in beljakovin, da boste ostali siti čim dlje. To bo pripomoglo k osredotočenosti, saj ne boste mislili na hrano. 

  • Pijte dovolj vode, saj včasih signale dehidracije zamenjate za lakoto. Preden boste pojedli kakšno sladkarijo, najprej spijte malo vode ali pojejte en sadež. 

  • Sladice si raje pripravite sami doma in poiščite bolj zdrave recepte ali zmanjšajte količino sladkorja, ki jo vsebujejo. Jejte jih v zmernih količinah (npr. en kos pite po kosilu). Potem vaša zdrava prehrana ni ogrožena. 

Skočimo k receptu!

Rjavčki iz treh sestavin 

Pripravite 3 sestavine, ki jih verjetno že imate doma: 

  • 3 banane
  • 1/2 skodelice arašidovega masla
  • 1/2 nesladkanega kakava*

Lahko dodate tudi "navaden" kakav. Nič ne bo narobe, če si rjavčke privoščite v omejenih količinah. 

Najprej olupite banane in jih dajte v skledo ter pretlačite z vilicami. Ko so dobro pretlačene, dodajte arašidovo maslo in kakav. Najprej mešajte z žlico ali spatulo, da vmešate kakav, potem pa z mešalnikom, da dobite gladko zmes brez grudic. 

Namažite pekač z maslom ali ga opremite s peki papirjem in nanj vlijte maso. Pecite med 17 in 20 minut na 180 stopinj. Naj se pecivo malo ohladi, nato ga narežite na kocke in po želji prelijte še s temno čokolado. 

Prisluhnite še pogovoru s prehranskim strokovnjakom Jernejom Ogrinom! 🎧

Razkril je vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: