Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

16. 8. 2011
Deli
Začimbe, ki ne smejo manjkati v kuhinji

Še tako skrbno pripravljeni jedi dajo pravi okus šele ustrezne začimbe. Sol in poper sta osnovni začimbi, ki ju tako kot večino drugim jedem dodamo šele ob koncu kuhanja, da ohranimo čim več arome. Toda katere začimbe je še dobro imeti pri roki?

Kajenski poper

Tisti, ki imajo radi pekočo hrano, skoraj ne morejo brez njega. Kajenski poper je 20-krat močnejši od paprike v prahu, zato ga previdno odmerite. Sicer pa kajenski poper nima nobene povezave s poprom – pravzaprav gre za zmlete plodove vrste čilija oziroma kajenske paprike.

Kari

Kari v prahu je mešanica približno 36 različnih začimb. Od njegove sestave, ki je lahko zelo različna, sta odvisni barva in ostrina. Izvira iz Indije in je zelo pogosta začimba v azijskih jedeh. Kari svojo aromo najbolje razvije, če ga najprej popražite na prevroči maščobi in ga nato zalijete s tekočino.

Paprika

Za začinjanje pikantnih jedi uporabljamo sladko oziroma nepekočo in ostro oziroma pekočo papriko v prahu. Sladka paprika je odlična za začinjanje juh in golaža, medtem ko pekočo, ki vsebuje pekoča semena iz paprike, uporabljamo predvsem v mehiški in madžarski kuhinji.

Cimet

Posušena skorja cimetovega drevesa, ki je na voljo v prahu ali paličicah, se uporablja predvsem za pripravo sladic. V Aziji ga uporabljajo tudi za začinjanje pikantnih jedi, na primer mesnih kroglic. Cimet v paličicah ohrani svojo aromo tudi do tri leta.

Zelišča

Timijan in rožmarin, ki sta nepogrešljiva v mediteranskih jedeh in solatnih prelivih, dajeta jedem značilno, toda precej močno aromo. Origano in bazilika z blažjo aromo sta nepogrešljiva v italijanski kuhinji, še posebej v jedeh s paradižnikom.

Začimbe imajo različne arome, toda imajo tudi nekaj skupnega. Da aromo čim dlje ohranijo, morajo biti shranjene v temnem, suhem, hladnem prostoru in nepredušno zaprte. Za shranjevanje začimb so najboljše temne stekleničke oziroma kozarci s pokrovčkom na navoj.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"