Začnite jesen kot se spodobi! Recept za "pumpkin spice" kavno pecivo in domača mešanica "pumpkin spice" začimb

Začnite jesen kot se spodobi! Recept za "pumpkin spice" kavno pecivo in domača mešanica "pumpkin spice" začimb (foto: Profimedia) Profimedia
3. 9. 2022

Naj zadiši po jeseni! Lotite se jesenskih receptov, ki vas bodo opomnili, zakaj obožujete ta letni čas. Kot se spodobi, smo v recept vključili bučo. 

Jeseni se v uredništvu veselimo tudi zato, ker s seboj prinese veliko okusnih receptov, s katerimi se bomo pogreli ob deževnih dneh ali se posladkali ob skodelici kave s prijatelji. Največji ljubitelji jeseni in zime ste v kavo zagotovo že začeli dodajati cimet, ki vas spomni na čudovito zimsko vzdušje, mi pa imamo dva nova recepta, ki si jih morate letošnjo jesen nujno pripraviti! 

Prvi recept je čisto enostaven in ni jed - pravzaprav je mešanica začimb "pumpkin spice" (domača bučna začimba), ki jo dodajte jedem, pri katerih želite imeti malo jesenskega priokusa. 

Za domačo bučno začimbo, kot smo jo poimenovali, zmešajte naslednje začimbe: 
  • 6 velikih žlic mletega cimeta
  • 4 čajne žlice mletega ingverja
  • 4 žlice mletega muškatnega oreščka
  • 3 čajne žlice nageljnovih žbic
  • 3 čajne žlice pimenta 

Vse začimbe dobro zmešajte v večji skledi in jih hranite v zaprtem kozarcu v temnem prostoru. Poljubno jih dodajte k jedem, ki jih želite jesensko začiniti. Začimba je primerna tudi kot dodatek h kavi. 

Sedaj pa se posladkajmo! 

Goste presenetite s kavnim pecivom z okusom "pumpkin spice", ki jih bo navdušilo. Priprava ni težka, zato ne skrbite, da vam ne bi uspelo. Ker bomo dodali tudi sladkor, si pecivo privoščite v omejenih količinah. Če ne boste pretiravali, ne rabite imeti slabe vesti. 

Pripravite sestavine: 
Za hrustljavček: 
  • 50 g sladkorja
  • 30 g večnamenske moke
  • 60 g sesekljanih pekanov
  • 1 čajna žlica mletega cimeta
  • 3 velike žlice masla za peko
Za pecivo: 
  • 250 g večnamenske moke
  • 1 pecilni prašek
  • 2 stepeni jajci
  • polovica čajne žlice sode bikarbone
  • polovica čajne žlice soli
  • polovica čajne žlice mletega cimeta
  • 1/4 čajne žlice mletega ingverja
  • 1/4 čajne žlice mletega muškatnega oreščka
  • 100 g sladkorja
  • 240 g bučnega pireja 
  • 100 g rastlinskega olja
  • 110 g kisle smetane
  • 2 veliki žlici javorjevega sirupa za preliv

Pečico segrejte na 180 stopinj. 

Najprej v večji posodi zmešajte vse sestavine za hrustljavček z vilico, da nastane nekakšna hrustljava zmes. 

Za pecivo v posodi najprej zmešajte suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo, sol, cimet, ingver, muškatni orešček in sladkor. V drugi skledi zmešajte bučni pire, olje, kislo smetano in jajca. 

Ko so mokre sestavine dobro zmešane v tekočo maso, na sredini suhih sestavin naredite luknjo in jih počasi vlijte vanje. Zmešajte do gladkega. 

Polovico mase prelijte v pekač, obložen s peki paprijem. Čez posujte polovico hrustljavčka, prelijte s preostalo maso in na koncu posujte z drugo polovico hrustljavčka po vrhu. 

Dajte v pečico in pecite približno 35 minut. Z zobotrebcem poskusite, ali je pecivo že pečeno, v nasprotnem primeru ga pustite v pečici še nekaj minut. Ko je pečeno, pustite 15 minut hladiti, nato razrežite na poljubne kose in prelijte z javorjevim sirupom.