Zakaj ne bi smeli nikoli zavreči sirove skorje

Zakaj ne bi smeli nikoli zavreči sirove skorje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2022

Imate tudi vi navado sir obrezati? Delate napako! Strokovnjaki za sire pravijo, da skorja predstavlja velik odstotek sira in je užitna, morda jo boste morali le drugače pripraviti.  

Gre seveda za skorjo, ki nastane naravno, v procesu izdelave sira. Nekatere, kot je trda skorja parmezana, je sicer bolje uporabiti za kuhanje, ker so pretrde. Obstajajo pa tudi siri, ki imajo oblogo, ki jo boste želeli odstraniti.

Katere skorje so užitne?

Tehnično so skoraj vse skorje užitne, pravi strokovnjakinja na tem področju. Toda nekatere so boljše od drugih. Lep primer je skorja sira brie in camembert. Ravno skorja da siru okus in teksturo. In želeli boste uživali v popolni senzorični izkušnji, ki jo ponuja takšen sir. Brez skorje se sir preprosto spremeni v želatinasto kepo. 

Pravzaprav je skorja na večini takšnih sirov dejansko tista, ki izboljša njihov okus. Sirarji te sire kopajo v posebni slanici, tako se razvije skorja s temi posebnimi okusi. 

Limburger ima denimo zelo močan okus. Nekaterim se zdi morda premočan, zato skorjo raje odstranijo. Drugi siri so še siri z modro plesnijo, alpski siri ... 

Kljub temu niso vse skorje namenjene uživanju, čeprav so varne. Nekatere služijo bolj kot zaščita in so narejene iz materialov, ki jih morda ne bi želeli jesti.  Vsekakor se je bolje izogniti lažnim skorjam, kot so denimo voščeni ovoji, ovoji iz tkanine ipd. 

Nekatere sirove skorje so boljše za kuhanje

Profimedia

To so trde skorje, kot je denimo skorja parmezana. Kuharji zato te skorje, polne okusa, raje uporabijo pri pripravi juh in jušnih osnov.

Pri pripravi jušne osnove preprosto k zelenjavi dodajte sirovo skorjo, pustite vreti vsaj dve uri, kar ostane od skorje pa zavrzite. In dobili boste bogato jušno osnovo za pripravo rižot, omak in drugih jedi. 

Sirove skorje lahko tudi popečete. Ljubitelji sira lahko skorje popečete na kuhalni plošči ali v pečici, ki jo vklopite na sistem žar, pišejo na strani The Kitchn. Dobili boste hrustljavo sirasto skorjico. 

Sirove skorje za izboljšanje okusa drugih jedi

Tako kot lahko z ostanki obogatite juhe in omake, lahko dodate okus tudi sestavinam, kot je oljčno olje. Trda skorja parmezana bo dala oljčnemu olju oster, sirast okus, ne da bi »uničila« konsistenco. Olje je fantastično za pripravo solat.

Seveda lahko sirove skorje uporabite tudi za pripravo mnogih drugih jedi, od rižot do paradižnikovih omak. Skorja parmezana je fantastična za pripravo paradižnikove juhe. V mislih le imejte, da boste morali morda prilagoditi količino soli. 

Preverite še:
Zato vode, v kateri so se kuhale testenine, ne bi smeli zlivati v odtok!