Zakaj tega sira ni priporočljivo jesti vsak dan

3. 4. 2024
Deli
Vsi siri niso primerni za dnevno uživanje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kremasti, trdi, z izrazitim ali prijetno oreškastim okusom. Obstaja veliko vrst sirov. Vendar nekateri niso primerni za dnevno uživanje.

Med njimi so denimo mehki siri, kot so Camembert, Brie ali Vacherin (zares slastni so še vroči iz pečice), saj so precej kalorični in z visoko vsebnostjo maščob. 100 g lahko vsebuje približno 30 g maščob. "Večino maščob sestavljajo neugodne nasičene maščobne kisline," je za sueddeutsche.de pojasnila strokovnjakinja za prehrano Anja Schwengel-Exner. Nasičene maščobne kisline povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. 

Seveda vse vrste sirov vsebujejo maščobe, vendar nekateri precej več nasičenih kot drugi. 

Mehki siri običajno vsebujejo tudi več soli. Veliko soli vsebujejo tudi feta, halloumi in nekateri modri siri. 

Še posebej pozorni morajo biti na to bolniki s povišanim holesterolom ali krvnim tlakom. 

Ne spreglejte še:

Drugi siri, ki jih je prav tako bolje uživati le občasno

Je topljeni sir v lističih sploh pravi sir?

Je topljeni sir v lističih sploh pravi sir?

Profimedia

Druge vrste sirov, ki jih je bolje uživati le občasno, so tudi tisti, ki jih promovirajo kot lahke oz. z nizko vsebnostjo maščob. Tem pogosto dodajajo nezdrave dodatke, ki nadomestijo maščobe. Navsezadnje je ravno maščoba tista, ki poskrbi za boljšo konsistenco in okus. Namesto aditivov velikokrat dodajajo tudi sladkor. 

Na seznamu so tudi topljeni sir in topljeni sir v lističih. Tudi v tem primeru so razlog sestavine, vključno s fosfati, soljo in sladkorjem. 

Kateri siri veljajo za bolj zdrave

Siri, ki imajo naravno manj maščob, vendar veliko beljakovin. Sem, na primer, spadajo nekateri sveži siri, mozzarella, skuta …

Seveda pa je najbolje, da ste pri nakupu pozorni na seznam sestavin. Izogibajte se tistim s preveč dodatki, s previsoko vsebnostjo soli in sladkorja ter maščob. 

Če za to ne obstajajo zdravstveni razlogi, se sirom seveda ni treba odpovedati. Le v zmernih količinah si jih privoščite. 

Viri: .health.harvard.edu, sueddeutsche.de, bhf.org.uk

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ