"Zdi se kot, da že vsi jedo hrano brez glutena. Naj jo tudi jaz?" (Odgovor strokovnjakinje)

7. 6. 2023
Deli
"Zdi se kot, da že vsi jedo hrano brez glutena. Naj jo tudi jaz?" (Odgovor strokovnjakinje) (foto: Profimedia)
Profimedia

Brezglutenska dieta je na vrhu popularnih trendov današnjih prehranskih modnih smernic.

Ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami imajo dobre razloge, da se izogibajo glutenu, ki ga najdemo med drugim v pšenici, kamutu, piri, rži in ječmenu. Vendar pa obstajajo enako dobri razlogi, da se ne odločite za brezglutensko dieto, če vam ni treba. Tako pravi strokovnjakinja Shannon Lewis in deli najpomembnejše razloge za in proti.

Razlogi za prehranjevanje brez glutena:

Za obvladovanje celiakije

Pri ljudeh s to avtoimunsko boleznijo gluten sproži napad imunskega sistema na tanko črevo. Že majhne sledi glutena v hrani lahko povzročijo veliko škodo. Ob ponavljajočih se napadih tanko črevo izgubi sposobnost absorpcije pomembnih hranil, kot sta kalcij in železo. Če imate celiakijo je potrebna brezglutenska dieta, saj omogoča ozdravitev tankega črevesa, da lahko pravilno absorbira hranila, in zmanjšuje tveganje za pridružene težave.

V primeru kožnega obolenja Dermatitis herpetiformis Duhring

Dermatitis herpetiformis Duhring (DHD) je redko, srbeče kronično se ponavljajoče obolenje na koži. Je oblika celiakije, ki sproži, da imunski sistem napade kožo in ne tankega črevesa. Povzroča kronično srbeč in grudast izpuščaj, ki je lahko precej boleč. Opozorilni znak obolenja DHD je, da se pojavi po uživanju glutena. Prav tako je izpuščaj običajno simetričen - če se vam pojavi izpuščaj na levem komolcu, boste najverjetneje imeli podoben izpuščaj tudi na desnem komolcu. Če ljudje z DHD še naprej uživajo gluten, se lahko poveča tudi tveganje za razvoj črevesnega raka.

Zaradi zmanjšanja simptomov občutljivosti na gluten

V nasprotju s celiakijo in DHD, občutljivost na gluten ni avtoimunska bolezen. Bolj je podobna laktozni intoleranci - nezmožnosti predelave ali presnove laktoze, le da gre za gluten, ki ga ni mogoče presnoviti. Osebe z občutljivostjo na gluten ob zaužitju glutena občutijo prebavne motnje - od driske, plinov in napihnjenosti do zaprtja in simptomov razdražljivega črevesja.

V katerih primerih se ni smiselno odločiti za brezglutensko prehrano?

Če želite jesti bolj zdravo

Ne odpovejte se glutenu, ker menite, da je to bolj zdrav način prehranjevanja. Razen če morate brez glutena ostati, da bi obvladali zdravstveno stanje, ni tako. Ogljikovi hidrati bi morali predstavljati 55 do 60 odstotkov zdrave prehrane, v njej pa je tudi gluten. Če izločite pšenico, rž, ječmen in druga žita, ki vsebujejo gluten, izločite nekatere ključne vire kompleksnih ogljikovih hidratov, ki so potrebni v uravnoteženi prehrani.

Tudi hujšanje je napačen razlog za brezglutensko prehranjevanje

Kot je vidno pri številnih modnih dietah, lahko vsakdo shujša, če iz prehrane izloči celotno skupino živil - trik je v tem, kako težo obdržati, ko se omejevanje hrane preneha. Obstajajo veliko lažji načini hujšanja, kot je prehranjevanje brez glutena. Začnite tako, da sadje in zelenjava postaneta polovica vsakega obroka, uporabite manjši krožnik in zmanjšajte, oziroma prenehajte piti gazirane pijače in sokove, ter iz prehrane izločite rafinirani sladkor.

Opomba: Če menite, da imate morda celiakijo, DHD ali občutljivost na gluten, se ne odločajte za brezglutensko dieto na lastno pest, temveč se prej prepričajte pri zdravniku, oziroma ustreznem strokovnjaku za natančno diagnozo, medtem ko se še vedno prehranjujete normalno. 
Vir: blog.providence.org

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek