5 živil, ki bodo izboljšale vašo koncentracijo in spomin!

5 živil, ki bodo izboljšale vašo koncentracijo in spomin! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 9. 2021

Znano je, da z nekaterimi živili lahko pomagamo preprečiti določene zdravstvene težave. Ali ste vedeli, da lahko z nekaterimi izboljšamo tudi svoje miselne procese? Preverite, katera so živila, ki bodo izboljšala vašo koncentracijo in spomin!

Borovnice

Borovnice imajo ogromno pozitivnih učinkov na naše telo. Bogate so z antioksidanti, delujejo protivnetno in lahko pomagajo tudi pri težavah s prebavo. Ravno določeni antioksidanti pa izboljšujejo komunikacijo med možganskimi celicami. 

Borovnice lahko pomagajo zavirati staranje naših možganov in preprečiti bolezni živčevja. Raziskave pa so pokazale tudi, da uživanje borovnic lahko izboljša spomin in določene kognitivne spodobnosti tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih. Dodajte si nekaj borovnic v jutranje kosmiče, smoothie, ali pa jih preprosto uživajte kot prigrizek.

Kurkuma

Kurkuma je zadnja leta postala prava "super začimba", saj se odkriva vse več pozitivnih učinkov, ki jih prinaša. Ljudje jo uporabljajo predvsem za krepitev imunskega sistema, nove raziskave pa namigujejo tudi na to, da pomaga pri boleznih, kot so artritis, rak, celo depresija.

Prav tako pa ta začimba spodbuja nastavanje novih celic v možganih, s čimer pripomore k boljši koncentraciji in spominu. Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da lahko pomaga izboljšati spomin bolnikom z alzheimerjevo boleznijo.

Brokoli

Brokoli je bogat z vlakninami, vitamini in minerali. Pomaga lahko pri najrazličnejših težavah, kot so vnetja, rakava obolenja, sladkorna bolezen... Pri spominu in koncentraciji pomaga predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina K.

Vitamin K pomaga pri preprečevanju poškodb možganov, nove raziskave pa odkrivajo tudi, da lahko uživanje vitamina K pripomore k boljšim miselnim sposobnostim.

Bučna semena

Bučna semena so bogata z antioksidanti, ki lahko ščitijo možgane pred raznimi motnjami. Poleg tega pa so bogata z minerali, kot so magnezij, železo, cink in baker. Vsi tej elementi pripomorejo k izboljšani funkciji možganov.

Cink in baker pripomoreta predvsem k normalnemu delovanju živčevja. Magnezij izboljša spomin in delovanje možganov - pomanjkanje tega elementa je povezano s slabšanjem spomina, migrenami, depresijo in epilepsijo. Tudi pomanjkanje železa se lahko kaže s simptomi, kot so "možganska megla" in poškodbe možganov.

Temna čokolada

Kakav vsebuje flavonoide in antioksidante, ki lahko pripomorejo k delovanju naših možganov. Ker temna čokolada vsebuje več kakava, so tudi njegovi pozitivni učinki veliko bolj izraziti, kakor recimo pri mlečni čokoladi.

Flavonoidi vplivajo na izboljšanje spomina in sposobnosti učenja. Že kar nekaj raziskav je pokazalo, da so ljudje, ki so uživali temno čokolado, lažje opravljali miselne izzive od tistih, ki temne čokolade niso uživali. Zato si kar privoščite kak košček - brez slabe vesti!

Veronika Sivka