5 živil za boljši seks (in 3, ki bi se jim morali izogibati)

5 živil za boljši seks (in 3, ki bi se jim morali izogibati) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2018

Verjetno ste že slišali, da lahko določena hrana pozitivno vpliva na spolno slo. Pa veste, za katera živila gre?

Ustvarjalci aplikacije Lifesum na Švedskem so pred časom analizirali uporabniške podatke in vnose ter s tem ugotovili, katero hrano in pijačo uporabniki najraje jedo oziroma pijejo pred seksom in po njem (znotraj dveh ur).

Izmed 2,563 živil, ki so bila zabeležena, je bila pred seksom najbolj priljubljena čokolada, takoj za njo pa si po vrstnem redu sledijo:

  • paradižnik
  • kruh
  • jabolko
  • krompir
  • kava
  • banana
  • vino
  • sir
  • jagode

Po seksu so ljudje prav tako najraje uživali zgoraj omenjena živila – s to razliko, da je (kar ni nič presenetljivega) vino zamenjala voda.

Nutricionistka za Lifesum, Frida Harju, je povedala, da nad rezultati ni presenečena, saj sta tako čokolada kot paradižnik priročna prigrizka ter bogata z vitamini in s hormoni, ki spodbujajo dobro voljo.

Čokolada in spolna sla

Čokolada naj bi bila hrana za povečanje libida – delno zato, ker je bogata z fenetilaminom, ki ga pogosto imenujemo tudi "ljubezensko dopolnilo".

Vsebuje L-arginin, tj. aminokislino, ki je lahko učinkovit naravni povečevalec spolne sle. Deluje tako, da poviša dušikov oksid, kar poveča krvni pretok v spolne organe, posledično pa se povečata tudi užitek in želja.

Kot spodbujevalec razpoloženja lahko povzroči občutek evforije, kar možgani tudi naravno sproščajo, ko smo zaljubljeni. To poveča proizvodnjo dopamina, kar poveča občutek sreče in zadovoljstva.

Zanimivo je, da 4 izmed omenjenih 10 živil veljajo za močan afrodiziak (čokolada, krompir, kava in banana).

A nutricionistka izpostavlja, da glede na to, da ljudje to hrano uživajo tudi po seksu, je najverjetneje niso zaužili s tem namenom.

Kaj bi torej morali jesti pred seksom in po njem?

Znanstveni dokazi za tem, da afrodiziak stimulira libido, so zaenkrat še pomanjkljivi. Dejstvo pa je, da je zdravo prehranjevanje povezano z nižjim tveganjem za erektilno disfunkcijo in žensko spolno disfunkcijo.

Kakorkoli, obstajajo pa določena živila, ki ohranjajo zdravo srce in poskrbijo za pretok krvi v pravilne dele telesa.

Če želite izboljšati svojo spolno slo, v svoj vsakodnevni jedilnik vključite naslednja živila:

1. Mleta lanena semena

To superživilo je znano po svoji bogati vsebnosti antioksidantov in da izboljša pretok krvi v spolne organe. Zaradi lignanov, tj. kemijskih spojin, ki imajo protivirusne, antibakterijske lastnosti in protirakave lastnosti, ostajamo živahni.

Laneno seme je prav tako bogato z omega 3 maščobnimi kislinami, ki izboljšajo zdravje srca (prednost za višji libido), in L-argininom, ki izboljša pretok krvi in ohranja zdravje sperme.

Ostale zdravilne lastnosti lanenih semen si preberite tukaj.

2. Ostrige

Morda že nekoliko klišejsko, a dejstvo je, da je to morsko živilo bogato s cinkom, ki je ključni mineral za spolno zrelost. Cink pomaga pri proizvodnji testosterona, prav tako pa pomaga sintetizirati ščitnične hormone, ki so ključni za energijo.

3. Bučna semena

Tudi bučna semena so polna cinka, hkrati pa so odličen vir magnezija, ki je ključen za sproščenost. Vsebujejo antioksidativna in antihipertenzivna hranila ter hranila, ki ščitijo ožilje – vse ključno za optimalno seksualno zdravje. Železo v njih prispeva k temu, da imamo več energije.

Omega 3 maščobne kisline, ki jih semena vsebujejo, lahko pomagajo pri zdravju rodil in prostate, prav tako pa zmanjšujejo vnetja v telesu.

Več o zdravilnosti bučnih semen preberite tukaj.

4. Semena granatnega jabolka

Granatno jabolko je bogato s polifenoli, ki jih povezujemo z zmanjšanjem tveganja za visok pritisk, bolezni srca in kap ter izboljšanjem imunskega sistema in počutja. Prav tako naj bi bilo odgovorno za širjenje krvnih žil ter povečan pretok krvi v možgane in srce.

Flavoni (vrsta flavonoidov) v granatnem jabolku so pomembni za erektilno zdravje. Vitamin C v njem pa zniža stres in izboljša vzdržljivost. Z uživanjem omenjenega sadeža se veča tudi nivo testosterona v telesu.

Še več njegovih zdravilnih lastnosti odkrijte tukaj.

5. Avokado

Najprej ena zanimivost: avokado izhaja iz azteške besede, ki pomeni testis.

Avokado je vsestransko in hranljivo živilo, polno vitamina E, ki je ključni antioksidant, ki širi krvne žile in tako lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Prav tako lahko zniža poškodbo DNK sperme.

Avokado je bogat tudi z vitaminom B6, ki pomaga pri ravnovesju živčnega sistema; kalijem, ki izboljša libido in daje energijo; mononenasičeno oleinsko kislino, ki spodbuja cirkulacijo in ohranja zdravje srca.

Preberite še ostalih 12 razlogov, zakaj bi morali avokado jesti prav vsak dan.

Raje pa se izogibajte siru, kruhu in preveliki količini vina.

Sir in kruh se ne prebavljata najbolje ter lahko povzročita tudi napihnjenost in krče – in to ravno ob napačnem času, tj. med vašim "zmenkom"!

Prav tako se izogibajte preveliki količini vina – res je, da vas sprosti in z njim v telo vnesete dobro mero antioksidantov, a po drugi strani vas lahko naredi zaspane. Poleg tega preveč alkohola lahko tudi prispeva k seksualni disfunkciji.

Preberite še: