Ali krompir redi?

Ali krompir redi? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2021

Že kar nekaj časa med ljudmi kroži mit, da krompir redi in, da se ga moramo izogibati, če želimo shujšati. Pa je temu res tako? Tokrat razkrivamo, ali krompir res redi in od kod mit izvira!

Hranilna vrednost krompirja

Za začetek si poglejmo hranilno vrednost krompirja.

100 g krompirja vsebuje 385 kJ (92 kcal). Za primerjavo: 100 g kuhanega riža ima 506 kJ (121 kcal).

Poleg tega pa s 100 g krompirja dobimo:

  • 12% PDV* vitamina B6
  • 14% PDV vitamina C
  • 17% PDV kalija
  • 6% PDV magnezija (vir)

*PDV = Priporočen dnevni vnos. 

Krompir torej kalorično ni nič bolj "sporen", kakor druga prehrana, prav tako pa vsebuje nekatere vitamine in minerale.

Ali krompir redi?

V splošnem krompir ne redi nič bolj, kakor bilokatera druga hrana. Mit, da krompir redi, je nastal predvsem zaradi načina priprave krompirja.

Ko pripravljamo krompir, pogosto uporabimo veliko maščob, npr. olje ali smetana. Krompir včasih še postrežemo z majonezo ali drugimi visoko kaloričnimi omakami. Zaradi tega smo po krivem "obsodili" krompir, ki pa je dejansko lahko odličen del zdrave in uravnotežene prehrane.

Kako pripraviti krompir?

Kot že omenjeno, lahko krompir zaradi samega načina priprave postane veliko bolj kaloričen.

Pomembno je, da med pripravo uporabljamo čim manj olja. Krompir lahko skuhamo v vodi ali spečemo v pečici z minimalno količino olja.

Prav tako lahko krompir uživamo neolupljen - v olupku je precej vlaknin, ki lahko pomagajo pri prebavi, hkrati pa nam dlje časa dajejo občutek sitosti, kar je lahko pri izgubljanju telesne teže zelo koristno.

Navaden ali sladki krompir?

Pogosto slišimo tudi, da je sladki krompir bolj zdrav od navadnega. Kar se kalorij tiče, ima 100 g sladkega krompirja 377 kJ (90 kcal), kar je približno enako, kakor navaden krompir.

Sladki krompir je odličen vir vitamina A in vsebuje tudi nekoliko več vitamina B6 ter vitamina C. Ima pa zato denimo manjšo vsebnost kalija. (vir)

Tako navaden, kakor tudi sladki krompir imata oba svoje prednosti in sta lahko dobra za zdravje ter izgubo odvečnih kilogramov. Pomembno je samo, da hrano pripravimo na ustrezen način in da pri tem ne pretiravamo z uporabo maščob.