Ali uživanje polnozrnatih izdelkov res zmanjša tveganja za nastanek raka?

20. 1. 2015
Deli
Ali uživanje polnozrnatih izdelkov res zmanjša tveganja za nastanek raka? (foto: Profimedia)
Profimedia

Znanstveniki so opravili obsežno študijo o vplivu polnozrnatih izdelkov na naše zdravje.

Znanstveniki ameriške univerze Harvard so opravili obsežno študijo, v kateri so od sredine 80. let do leta 2010 analizirali več kot 74.000 žensk in skoraj 44.000 moških.

Ugotovili so, da je bilo pri tistih, ki so pojedli več polnozrnatih žitaric, manjše tveganje, da umrejo zaradi bolezni srca. Kdor vsak dan zaužije eno porcijo oz. 28 gramov polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, ovseni kosmiči, polnozrnati kruh in polnozrnate testenine, za devet odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca, med drugim piše v študiji, katere izsledke so objavili v strokovni reviji ameriškega zdravniškega združenja Internal Medicine.

Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med uživanjem polnozrnatih izdelkov in smrtnostjo zaradi raka.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ