Babice so dobro vedele, kaj daje moč!

8. 4. 2012
Babice so dobro vedele, kaj daje moč! (foto: Arhiv Feelgood)
Arhiv Feelgood

Riž, tuna, piščanec ... klasika in puščoba. Nič narobe, vse je fer, dokler je Feelgood, a zakaj ne bi poskusili malo drugače - morda ne optimalno po fitnes prepričanjih, zato pa toliko bolj skladno z našimi.

Kisla repa, bo moj današnji PWO ali, kot fitneserji že vedo, "post-workout" obrok.

In zame ni bolj zdravega, kot združena moč fermentirane zelenjave in divjačine (eko govedine v tem primeru, ker 20 % popust na slovensko eko meso v Mercatorju še traja).

Dovolite, da predstavim, kako izgleda, ko za kuhalnico poprime, z njo manj spretna polovica dvojca Kuhinje dobrega počutja. Da, prav ste uganili - moje sestre Vesne tokrat ni bilo v pomoč, torej, če vam kaj okoli recepta ne bo dišalo najbolje, se z vprašanji pogumno obrnite nanjo (vesna@feel-good.si).

Vse sestavine so, seveda, za eno osebo:
  • dobra vaga kisle repe (ali kislega zelja) - vsaj četrt kilograma,
  • 150-200 g eko rdečega mesa,
  • čebula, korenje,
  • žlička masla ghee, lovorjev list, poper, himalajska sol in rdeča paprika (sladka).
Profesionalni kuharji razkrivajo, kdaj je najbolje soliti jedi

To je to, bolj enostavnega seznama sestavin ne gre izbrati, niti pa to ni potrebno.

Še improviziran postopek: najprej damo v eno posodo kuhati oprano kislo repo (dodamo lovorjev list in poper), v ponvi pa na maslu ghee na hitro popražimo čebulo (dokler ne "postekleni") in na koščke narezano meso (oboje začinimo s sladko papriko).

Vsebino ponve primešamo k repi, zalijemo s poljubno količino vode in kuhamo skoraj pokrito, na blagem ognju, nadaljnjih 20-30 minut.

Nato dodamo korenje in nadaljujemo s kuhanjem po občutku - dokler se meso ne zmehča.

Če sem na kaj pozabil se opravičujem. Meni je bilo izjemno okusno, a zavedam se, da je bil moj okus morda subjektiven (naposled sem si repo le skuhal sam, če bi jo dobil v kakšni restavraciji bi bila senzorična ocena lahko drugačna).

Kakorkoli že, fermentirana zelenjava za dobre bakterije v našem črevesu, cink za superjunaško odpornost, zajetna doza heme železa (najbolje biološko razpoložljivega železa v hrani) in za proizvodnjo energije odgovorni vitamin B12 - če to niso opeke, ki gradijo naše telo potem res ne vem, kje se te skrivajo.

Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa, www.feel-good.si