Babice so dobro vedele, kaj daje moč!

Babice so dobro vedele, kaj daje moč! (foto: Arhiv Feelgood) Arhiv Feelgood
8. 4. 2012

Riž, tuna, piščanec ... klasika in puščoba. Nič narobe, vse je fer, dokler je Feelgood, a zakaj ne bi poskusili malo drugače - morda ne optimalno po fitnes prepričanjih, zato pa toliko bolj skladno z našimi.

Kisla repa, bo moj današnji PWO ali, kot fitneserji že vedo, "post-workout" obrok.

In zame ni bolj zdravega, kot združena moč fermentirane zelenjave in divjačine (eko govedine v tem primeru, ker 20 % popust na slovensko eko meso v Mercatorju še traja).

Dovolite, da predstavim, kako izgleda, ko za kuhalnico poprime, z njo manj spretna polovica dvojca Kuhinje dobrega počutja. Da, prav ste uganili - moje sestre Vesne tokrat ni bilo v pomoč, torej, če vam kaj okoli recepta ne bo dišalo najbolje, se z vprašanji pogumno obrnite nanjo (vesna@feel-good.si).

Vse sestavine so, seveda, za eno osebo:
  • dobra vaga kisle repe (ali kislega zelja) - vsaj četrt kilograma,
  • 150-200 g eko rdečega mesa,
  • čebula, korenje,
  • žlička masla ghee, lovorjev list, poper, himalajska sol in rdeča paprika (sladka).

To je to, bolj enostavnega seznama sestavin ne gre izbrati, niti pa to ni potrebno.

Še improviziran postopek: najprej damo v eno posodo kuhati oprano kislo repo (dodamo lovorjev list in poper), v ponvi pa na maslu ghee na hitro popražimo čebulo (dokler ne "postekleni") in na koščke narezano meso (oboje začinimo s sladko papriko).

Vsebino ponve primešamo k repi, zalijemo s poljubno količino vode in kuhamo skoraj pokrito, na blagem ognju, nadaljnjih 20-30 minut.

Nato dodamo korenje in nadaljujemo s kuhanjem po občutku - dokler se meso ne zmehča.

Če sem na kaj pozabil se opravičujem. Meni je bilo izjemno okusno, a zavedam se, da je bil moj okus morda subjektiven (naposled sem si repo le skuhal sam, če bi jo dobil v kakšni restavraciji bi bila senzorična ocena lahko drugačna).

Kakorkoli že, fermentirana zelenjava za dobre bakterije v našem črevesu, cink za superjunaško odpornost, zajetna doza heme železa (najbolje biološko razpoložljivega železa v hrani) in za proizvodnjo energije odgovorni vitamin B12 - če to niso opeke, ki gradijo naše telo potem res ne vem, kje se te skrivajo.

Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa, www.feel-good.si