Poletje ni le čas kislih kumaric, temveč tudi vrtnih bučk, pripravljenih na najrazličnejše načine.
Če ste na vrtu posadili vrtne bučke (iz italijanščine tudi cukete ali cukini), lahko z veseljem ugotavljate, da letos njeni plodovi poganjajo hitreje kot jih lahko porabite.
Bučke imajo namreč rade suho in vroče poletje, zato jih je v tem času na pretek.
Dobre za prebavo in srce
Bučke vsebujejo obilo vitaminov in mineralov: betakaroten, vitamine C, B in E, lutein, ki je koristen za oči, ter kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. Bučke so lahko prebavljive, zato so priporočljive pri težavah s prebavo.
Raziskave kažejo, da znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo bolezni srca. Bučke pa niso samo okusne in zdrave, ampak so tudi nizkokalorične, saj ima 100 g bučk le 19 kcal.
Kuhane, pečene in presne
Bučke običajno uživamo kuhane ali pečene, zelo dobre pa so tudi presne. Priljubljeni recepti za nadevane bučke so predvsem v kombinaciji z mletim mesom.
Pri vegetarijanskih ljubiteljih žara so bučke dobrodošla alternativa za običajne mesne dobrote.
Surove bučke se zelo dobro podajo k osvežilni poletni solati. Kot posebna delikatesa so cenjeni tudi bučni cvetovi. Niso le lepo videti, ampak so tudi zelo okusni. Večje cvetove lahko napolnite z nadevom, na primer s kremnim sirčkom in zelišči, mletim mesom ali rižem. Nadevane cvetove nato ocvrete, spečete ali gratinirate.
Bučke se dobro ujemajo z drugimi sestavinami, kot so na primer paradižnik, jajčevci ali gobe. K bučkam se podajo številne začimbe, posebej primerna je mediteranska kombinacija s timijanom, rožmarinom, origanom ali česnom.
Bučke, zavite v plastično vrečko, ostanejo v hladilniku sveže tudi do dva tedna. Lahko jih tudi zamrznete: surove ali blanširane in narezane na koščke.
Recepti za bučke so številni in pestri. Od bučne juhe do nadevanih, v kolačih, narastkih, polpetih ali prikuhah.
Iz Lise