Cink je zaščitnik imunskega sistema – 9 živil, ki so bogat vir tega pomembnega minerala

Cink je zaščitnik imunskega sistema – 9 živil, ki so bogat vir tega pomembnega minerala (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2020

Cink je zaščitnik imunskega sistema, telo čuva pred vsiljivci in je vključen v tako rekoč vsak vidik zaščite pred infekcijami.

Nujno je potreben za več kot 300 encimskih nalog v telesu in prisoten v prav vsaki celici našega telesa – brez njega ne preživimo.

Cink nam pomaga rasti, se razvijati, dihati in presnavljati hrano.

Je mineral, ki ohranja možgane, srce, reproduktivno zdravje … Ena od njegovih najpomembnejših vlog je ustvarjanje sinteze beljakovin in DNK, močno pa vpliva tudi na posameznikov libido. Ščiti pred bakterijami in virusi, nastankom rumenih peg, utrujenostjo, bolečinami v sklepih, težavami s krhkimi nohti, pomaga pri celjenju ran in zaradi njega ustrezno okušamo in vonjamo …

Pomanjkanja cinka lahko znatno oslabi obrambne sposobnosti našega telesa.

Pojavijo se lahko tudi druge težave: suha koža, izpadanje las, impotenca, driska, izguba apetita, daljše celjenje ran ... Seveda tu velja opozoriti, da so vzroki za te zanke in težave lahko tudi drugje, zato posvet z zdravnikom ne bo odveč.

Ker človeško telo ne more samo proizvajati cinka, ga je seveda treba vnašati z ustrezno prehrano.

Koliko cinka na dan

Čeprav je cink tako pomemben mineral, nujen za dobro zdravje in močan imunski sistem, pa ga telo ne potrebuje velikih količinah.

Pretiravanje s prehranskimi dopolnili zato ni potrebno – s prekomernim vnosom cinka lahko pravzaprav pride do drugih težav, kot je denimo slabša absorpcija bakra, menirala, s katerim se cink zelo dobro razume. Dokler je njuno razmerje enakovredno.

Večino, s cinkom povezanih težav, lahko odpravi že 8 do 12 mg dnevno.

  • Odrasle ženske: 8 mg dnevno
  • Odrasli moški: 11 mg dnevno
  • Nosečnice: 11-12 mg dnevno
  • Doječe matere: 12 mg dnevno
  • Otroci do 3 let: 3 mg
  • Otroci od 4 do 8 let: 5 mg
  • Otroci od 9 do 13 let: 8 mg

Obstajajo pa nekatera stanja, ko lahko telesu za določen čas ponudimo tudi nekaj več: padec odpornosti, prehlad, celjenje ran …

Kje vse se nahaja cink

Cink se najbolje absorbira iz živil živalskega izvora, kot so denimo govedina, perutnina, jajca, morska hrana, vendar tudi rastlinskih virov ne gre zanemarjati.
Živila, ki so bogat vir cinka:
  1. Morska hrana, še posebej ostrige, te ga vsebujejo največ.
  2. Meso: divjačina, perutnina, govedina, teletina (telečja jetra), jagnjetina.
  3. Jajca.
  4. Mlečni izdelki. Skodelica grškega jogurta denimo postreže s približno 2,5 mg cinka.
  5. Temna čokolada.
  6. Rjavi in divji riž.
  7. Polnoredna žita: oves, otrobi, ječmen, pira.
  8. Stročnice: fižol, čičerka, leča.
  9. Oreščki in semena. Vendar so ti viri slabše razpoložljivi, zaradi vsebnosti fitinske kisline, ki lahko moti absorpcijo.
Preverite še:

Ali pa: