Eksotično sadje varuje vaše zdravje

Eksotično sadje varuje vaše zdravje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 1. 2013

Rdeče, oranžno in rumeno - poleg božanskega okusa, vas bo eksotično sadje oskrbelo z veliko vitamini in drugimi hranljivimi snovmi, ki varujejo vaše zdravje.

Eksotično sadje vsebuje ogromno vitaminov in hranilnih snovi. Je bogat vir železa, kalcija in tudi encima, ki pospešuje presnovo.

Poleg tega ti okusni južni sadeži naredijo vašo kožo lepo in sijočo, so zaščitniki pred rakom, pomagajo pri vnetjih in hematomih in na splošno pripomorejo  k boljši vitalnosti.

Z eksotičnim sadjem se lahko uspešno borite tudi pred okužbami, proti nahodom in kašljanjem, razdraženosti in ustrujenosti.

Na srečo nam je na voljo skozi vse leto, zato naj se tudi pozimi znajde v vaši kuhinji.

Kako pravilno jesti eksotično sadje?Kivana

Živo rumeno-oranžen sadež kivana po dolgem ali prečno prerežite na pol in iz polovic, podobno kot pri kiviju, z žlico izdolbite želatinasto meso, ki ima veliko jedrc. Meso pojejte skupaj z jedrci.

KarambolaKarambolo, ki je znana tudi pod imenom zvezdni sadež, prečno zrežite na rezine, da dobite lepe peterokrake zvezde. Te so užitne skupaj z lupino in pečkami.

Mehki kaki položite v skodelico in odstranite pecelj. Z žlico ga nekoliko razkosajte in pojejte. Trdi kaki (vanilja) pojejte podobno kot jabolko: neolupljenega narežite na krhlje ali pa preprosto zagrizite vanj.Liči

Krhko lupino ličija najprej olupite kot pri kuhanem jajcu, nato pa meso grizljajte vse do koščice, ki ni užitna.

Mango olupite in tik ob koščici odrežite dva velika kosa. Preostalo meso od koščice odrežite v manjših kosih. Neolupljen sadež lahko tudi narežite na velike kose, meso mrežasto zarežite do lupine, lupino upognite in koščke mangovega mesa lepo odluščite.

Pitaja - zmajev sadežZaradi videza jo imenujemo tudi zmajev sadež. Dobro ohlajen sadež po dolgem prerežite na pol in belo oziroma rdeče meso z veliko semeni izdolbite z žlico ali pa iztisnite iz lupine.

Pri granatnem jabolku so užitne le rdeče pečke, ki so skrite pod čvrsto lupino. Sadež z ostrim nožem prerežite, pečke pa izdolbite z žlico ali pa jih s prsti nekoliko razrahljajte in stresite iz lupine.

Grenko-sladko meso kaktusove fige pojejte skupaj s pečkami. Pred tem sadež olupite ali pa ga Kaktusova figaprerežite na pol in ga z žlico izdolbite.

Papajo jemo podobno kot melono: razrežemo jo na rezine oziroma krhlje, pečke pa po želji odstranimo. Rezinam odrežemo lupino in meso zrežemo na koščke ali pa zagrizemo v cele krhlje.

Zrele fige običajno jemo cele z lupino. Tiste, ki imajo tršo lupino, lahko olupimo ali pa jim z žlico izdolbemo sladko sredico.

KumkvataKumkvate lahko pojeste tudi z lupino, seveda, če so ekološko pridelani. Sicer pa miniaturne sadeže narežite in pojejte le njihovo sladko-kislo meso.

 

Iz Lise