Fraze, ki lahko škodijo pravilnemu prehranjevanju

Fraze, ki lahko škodijo pravilnemu prehranjevanju (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2018

Zdrava prehrana ne vključuje le načrtovanja obrokov in pazljivosti pri pripravi hrane (kar je pomemben del), ampak tudi samozavest in prepričanje vase. Te fraze pa spodkopavajo zdrav način življenja.

»Napadel bom drugo porcijo, ne obsojajte me!«

Zavestno ali nezavedno se pogosto opravičimo, ko posežemo po še eni porciji obroka. S tem želimo povedati, da tega običajno ne počnemo in si doma privoščimo manjše količine hrane. A zakaj bi se morali sramovati in iskati izgovore pred ljudmi, ki jih kličete prijatelji in družina? Oni vas razumejo in podpirajo na vaši poti. Povsem normalno je, da se človek včasih pregreši, še posebej za praznike. Če ste prišli z napornega treninga in je hrana dokaj zdrava, pa imate še en razlog manj za slabo vest.

»Sladico bom pokuril kasneje v telovadnici.«

Prepričanje je zmotno, saj vaša postava ni odvisna le od tega, koliko pojeste in koliko časa se potem potite v telovadnici. Tu so še stres, količina spanja, hormoni … Poleg tega se »kaznujete« za tistih nekaj piškotov, ki ste si jih privoščili po družinskem kosilu. To slabo vpliva na samopodobo. Namesto tega že vnaprej načrtujte dneve, ko se lahko prekršite in med prazniki načrtujte malce napornejše treninge, če menite, da boste zato bolj mirni. Ko bo vse všteto v urnik, se boste manj obremenjevali.

»Danes si bom odpočil od zdrave prehrane.«

Zdravo prehranjevanje je način življenja, od katerega si ne morete odpočiti. Ko vas premamijo skušnjave, pomislite na napredek, ki ste ga dosegli z rednim ukvarjanjem s športom. Je vredno, da ga izničite z mastnim krompirčkom? Svoj um prelisičite tudi s hrano. Ugotovite, po čem hrepenite in to pretvorite v živila. Si želite beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov? Za vse lahko izberete bolj zdravo različico.

»V tem mesecu jem tako nezdravo!«

Prepričanja o slabi in dobri prehrani nam otežujejo življenje in nenehno dajejo občutek krivde. Če prisegate na obroke, pretežno sestavljene iz zelenjave in si za sladico privoščite sladoled, se počutite grozno. Pa je realnost v resnici drugačna. Nezdrav posladek ste si privoščili morda le enkrat v tednu, kar je v mejah zdravega ravnovesja. Ne odpovejte se svoji najljubši hrani, le razporedite jo na več manjših delov in si jo privoščite manj pogosto.

»Od vsega kar sem pojedel, se bom takoj zredil.«

Napihnjenost je logičen občutek po tem, ko pojeste več, kot običajno. Vendar ne deluje tako, da se vse, kar pojeste, takoj spremeni v maščobne blazinice okrog trebuha. S tem tudi kažete, da ste nezadovoljni s svojim telesom in da se pri hrani enostavno ne morete zadrževati. Je to res? Ali to sovpada s premišljenimi odločitvami, kaj boste jedli za zajtrk, kosilo in večerjo ter zdravimi prigrizki, ki si jih skrbno pripravljate? Če je odgovor ne, frazo takoj prenehajte uporabljati.

Preberite tudi: