Imate visok krvni tlak? Pomagajte si s TEMI živili!

Imate visok krvni tlak? Pomagajte si s TEMI živili! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2022

Imate težave z visokim krvnim tlakom? Preverite, katera živila vam pri tem lahko pomagajo.

Citrusi

Pomaranče, limone, grenivke so polne vitaminov, mineralov in ostalih snovi, ki ugodno vplivajo na visok krvni tlak. V eni izmed študij so odkrili, da je dnevno uživanje limonade v kombinaciji z rednimi sprehodi povezano z nižjim krvnim tlakom.

Losos

Ribe so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na zdravje srca in ožilja ter delujejo protivnetno. Ravno te maščobe pripomorejo tudi k nižjemu krvnemu tlaku.

Bučna semena

Čeprav so majhna, so polna hranil, ki prispevajo k nižjemu krvnemu tlaku. Med te sodijo magnezij, kalij ter določene aminokisline, ki vplivajo na krvni tlak. V eni od študij so odkrili, da k nižjemu krvnemu tlaku lahko prispeva tudi bučno olje.

Jagodičevje

Slastno sadje, ki ima izjemen vpliv na naše zdravje. Med drugim jagodičevje pripomore tudi k nižjemu krvnemu tlaku in omili dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni.

Pistacije

Odličen prigrizek tudi, če imate visok krvni tlak. Imajo veliko hranil, kot je denimo kalij, ki prispevajo k nižjemu krvnemu tlaku. A pozor - uživajte samo neslane pistacije, saj je sol za krvni tlak izjemno škodljiva.

Pomembno je, da si privoščite zdravo, uravnoteženo in svežo hrano, ter da se izogibate slanim, mastnim ter predelanim živilom. 

Vir: healthline.com