Čeprav lekarne in zdravniki ponujajo neskončno vrsto zdravil in pripomočkov za (skoraj) prav vsako tegobo, ki nas lahko doleti, se ljudje vedno bolj zavedamo Hipokratove definicije - "Smo to, kar jemo". Definiciji do popolnosti ustreza ingver.
Dandanes je spet aktualno, kar je še pred Kristusom učil Hipokrat, antični praoče vseh zdravnikov.
Vse bolj se zavedamo, da smo to, kar jemo
In da je od tega, kar damo na svoje krožnike, odvisno naše počutje in prihodnost našega zdravja.
Ingver morda poznamo, zagotovo pa ga zelo malo uporabljamo.
Okus ingverja je pikanten in rezek, pravzaprav zelo eksotičen in se moramo najprej privaditi nanj. Ko pa z njim sklenemo prijateljstvo, je najbolje, da ga predvsem v zimskem času v majhnih količinah uživamo redno.
Dobrodejne lastnosti ingverja
Ingver...
- pospešuje prebavo in
- čiščenje strupov iz telesa,
- pomirja trebušne krče in napetost.
Je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov, ki krepi našo odpornost in pomaga premagati prehlade in vnetja, kadar nas doletijo.
Njegov prijetno pekoči okus požene plamen življenja po našem telesu in deluje kot afrodiziak.
V zimskem času nas temeljito pogreje, lajša tegobe revmatikom, čisti kri in pljuča ter odstranjuje sluz iz telesa …
Dario Cortese je zapisal, da je ingver najbolj odkritosrčna pomoč vzhoda bolni zahodni civilizaciji.
Kako ga pripravimo
- Ingver, narezan na tanke palčke, prevremo v vodi za čaj.
- Nariban in ožet ingver dodajamo presnim omakam ali jedem ob koncu kuhanja, različnim osvežilnim sadnim pijačam, solatam in sadju.
- Z njim začinimo piškotke, mafine in druga peciva, ki jim pristaja pekoč okus.
Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja
Preverite, kako doma pripravite ingverjev sirup.
In si poglejte še VIDEO: Tako pokurite 200 kalorij v 20 minutah