10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj je pravilna prehrana?

Kaj je pravilna prehrana? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 6. 2013

Pravilna prehrana ne pomeni stradanja. Prav nobenega smisla nima, da bi čez noč postavili na glavo vse svoje življenjske navade, saj se v takih primerih še tako trdni nameni skoraj vedno izjalovijo.

Pravilna prehrana torej še zdaleč ne pomeni stradanja, ampak le malo nižji vnos kalorij (KOLIKO pojeste), kot ga potrebuje vaše telo, s poudarkom na pravilnem izboru posameznih hranil (KAJ jeste in KDAJ jeste).

»Vsako potovanje se začne s prvim korakom!«

Razčistite sami s seboj, najdite motivacijo (nagrada, dobro počutje), spodbudo (osebni trener)... Ne iščite grešnega kozla, zakaj kar naprej odlašate. Začnite s pisanjem dnevnika prehrane, le tako boste imeli nadzor, koliko dejansko pojeste.

Pravilo: Jejte zdravo in ob tem uživajte!

1. Pravilno oblikovanje obrokov. Energijsko najmočnejši obroki so rezervirani za zjutraj, pred in po treningu. Tako zagotovite telesu dovolj energije takrat, ko jo najbolj potrebuje. Zadnji obrok pred spanjem naj bo predvsem beljakovinski, saj se telo pripravlja na počitek, energijska poraba pa je močno znižana.

2. Naj odloča telo. Vaše telo dobro ve, kaj potrebuje, zato mu prisluhnite! Vaše telo ni koš za smeti! Ne hitite, vedno se vprašajte, ali ste res lačni? Pogosto je vzrok za potrebo po hrani drugje - morda potrebujete tolažbo, ste osamljeni, jezni, tudi otroke prevčkrat potolažimo s sladkarijami ali jim celo preko hrane izkazujemo ljubezen. Na takšen način jim privzgajamo le nepravilne prehrambene navade, ki se jih morda ne bodo znebili vse življenje.

3. Uživajte v vsakem obroku. Veselite se svojih obrokov. Jejte tisto, kar imate radi! Vedno se najde primerno živilo, ki vam tekne. Število dnevnih obrokov naj se giblje med 5 in 6.

4. Za hrano si vzemite čas. Zjutraj vstanite 15 min prej in pojejte zajtrk. Vredno je! Lahko pa si zajtrk pripravite že zvečer.

5. Pravilo praznega krožnika. Naučeni smo, da pojemo toliko, kot dobimo na krožniku. Raje zaupajte lastnim občutkom sitosti.

6. Pijte veliko tekočine. Voda je življenjski eliksir. Na dan zaužijte od 1, 5 litra do 3 litrov vode. Tako boste manj utrujeni in izčrpani. Vedno imejte stekleničko vode v torbici, prav tako v avtu in službi.

7. Več obrokov na dan. Skozi ves dan pojejte 5 do 6 uravnoteženih obrokov hrane. Če trenutno pojeste 2 do 3 obroke, le-te razdelite na 5 do 6 obrokov. Tako bo količina (kalorije) ostala enaka. Obroke za v službo si lahko pripravite že dan prej. Naredite si časovni sistem uživanja obrokov, ki vam bo čez čas v prešel v navado.

8. Hrana naj ne bo preveč monotona. Telo za optimalno delovanje potrebuje zadostno količino hranil, vitaminov in mineralov, ki si jih najlažje zagotovite z raznovrstno prehrano.

9. Izogibajte se enostavnim sladkorjem in ne uživajte preveč nasičenih maščob. Enostavni sladkorji povzročijo hiter dvig in hiter padec glukoze v krvi, zato niso primerni. Nadomestite jih s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Nasičene maščobe v prevelikih količinah slabo vplivajo na krvožilni sistem, zato je bolje, da jih zamenjate z nasičenimi.

Jasna Zagrajšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri