Kaj je superhrana?

Kaj je superhrana? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 12. 2012

Superhrana so funkcionalna živila, ki imajo visoko prehransko vrednost. Večina teh prihaja iz perujskih Andov in porečja Amazonke, kjer je še vedno mogoče najti rastline, ki so jih cenili in uporabljali že starodavni Inki. Jorge L. Urena, strokovnjak za ekološko superhrano, nam je predstavil živila, ki so na voljo tudi pri nas.

V Kanadi živeči Perujec Jorge L. Urena, strokovnjak za ekološko super hrano in predstavnik podjetja UHTCO, ki v sodelovanju z domačimi pridelovalci proizvaja izdelke z visoko prehransko vrednostjo, je na predavanju v Ljubljani predstavil super živila, ki so na voljo tudi pri nas.

Peru ima 28 od 32 mikroklim kar pomeni, da v Peruju raste skoraj vse. Ker je prst bogata z minerali in fitohranili, imajo rastline visoko hranilno vrednost.

Maca

Koren mace (izg. maka) ima najvišjo prehransko vrednost med vsemi rastlinami. Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, in E ter 32 mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, železo, baker, mangan in druge. Poleg tega vsebuje 20 aminokislin in nenasičene maščobe omega 3, 6 in 9 ter dolg seznam esencialnih olj.

Maca

Maca je adaptogena rastlina, kar pomeni, da svoje učinkovanje prilagaja telesu in njegovim potrebam. Ne vsebuje hormonov, ampak s svojo sestavo hranilnih snovi spodbuja žleze k pravilnemu delovanju in s tem uravnava hormonsko ravnovesje. Uživanje korena mace krepi imunski sistem, občutno povečuje energijo in pripomore k boljšemu počutju.

Maco lahko brez skrbi uživamo dalj časa, saj nima stranskih učinkov, toksičnosti ali kontraindikacij. "Seveda pa je pogoj, da uživamo kakovosten izdelek, narejen iz popolnoma dozorelih in skrbno izbranih korenov mace. Na trgu je namreč veliko ponudnikov, ki maco predelujejo na različne načine," je opozoril Urena.

Pri tradicionalni ročni pridelavi korene mace izkopljejo iz zemlje in jih pustijo na soncu, da se posušijo pri temperaturah okoli ledišča. Suhe korene nato ločijo po barvi in velikosti. Običajna maca je rumena, katere je tudi največ, medtem ko sta črna in vijoličasta najboljši. Nato korenine predelajo v prah ali tekoči izvleček in pri tem s posebnim suhim postopkom brez toplote iz rastline odstranijo škrob.

Maca je za Perujce hrana. Na področjih, kjer jo gojijo, pripravljajo jabolčni sok z maco ali pa jo vmešajo v mleko. Maco v prahu lahko dodamo šejkom, smutijem, sadnim sokovom, kosmičem ali mislijem, v obliki kapsul ali tekočega izvlečka pa jo uporabljamo kot prehranski dodatek. Čajna žlička mace telo napolni z energijo za ves dan.

Camu camu

Camu Camu

Majhni sadeži so na pogled podobni jabolkom, vendar gre za jagode v velikosti češnje. Camu camu je najboljši naravni vir vitamina C ter poln antioksidantov, bioflavonoidov in drugih hranil.

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C, camu camu pomaga pri absorpciji hranil v organizmu, krepi imunski sistem, pospešuje revitalizacijo in deluje kot antidepresiv, bioflavonoidi pa pomagajo pri tvorbi drugih pomembnih snovi v telesu, na primer vitamina E.

Drevesa camu camuja rastejo v vodah reke Amazonke, tako da sadeže obirajo s čolna. Obirajo še nedozorele zelene jagode, ker vsebujejo več vitamina C kot zreli rdeči sadeži.

Svež sadež vsebuje bistveno več vitamina C kot šipek, limona in acerola. S hladnim postopkom sušenja lahko dosežejo visoko koncentracijo vitamina C v prahu. Za 1 enoto camu camuja v prahu potrebujejo 30 enot svežih sadežev. Že samo ena kapsula zagotavlja 110 odstotkov priporočene dnevne vrednosti zaužitega vitamina C.

Škrlatna koruza

Škrlatna koruza raste samo v Peruju, kjer iz nje pripravljajo priljubljeno sladko brezalkoholno pijačo chica morada. Gre za vrsto koruze, ki se zaradi posebne sestave prsti obarva vijoličasto. Urena je pojasnil, da najkakovostnejši prah škrlatne koruze, ki ga uporabljamo kot prehranski dodatek, ni narejen iz koruznih zrn, ampak iz sredice v sredini storža.

Škrlatna koruza

Škrlatna koruza vsebuje visoko koncentracijo antocianinov (bistveno več kot aronija) z najboljšim antioksidantom ciadinin-3-glukozidom, ki ščitijo pred oksidanti in škodljivostjo prostih radikalov.

Japonska študija z univerze Nagoya je pokazala, da škrlatna koruza zavira razvoj nekaterih vrst raka, med njimi raka na debelem črevesu. Poleg tega deluje protivnetno in antimikrobno, pomaga celicam pri obnovi, znižuje povišan krvni tlak in holesterol ter varuje pred boleznimi srca in ožilja.

Napisala: Janja Štrumbelj v reviji Lisa