Kako je lahko jutranja kava veliko bolj zdrava?

Kako je lahko jutranja kava veliko bolj zdrava? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2015

Je vaš najljubši jutranji ritual kava? Potem morate prebrati, kako je lahko veliko bolj zdrava. In kako jo lahko uživate popolnoma brez slabe vesti. 

O tem, ali je kava zdrava ali ne, je bilo veliko povedanega. Kava ima številne pozitivne in negativne učinke na naše telo, vsekakor pa jo lahko naredimo veliko bolj zdravo, če upoštevamo naslednjih šest preprostih nasvetov. 

1. Pred kavico vedno nekaj pojejte

Pitje kave na prazen želodec, lahko zaradi sprostitve inzulina na hitro zruši nivo sladkorja v krvi, zaradi česar smo lahko energijsko še bolj pri tleh, kot če kave sploh ne bi pili. Temu se lahko izognemo tako, da pred kavo obvezno nekaj pojemo in izničimo negativen učinek inzulina. Dovolj je že majhen prigrizek.

2. Opustite rafiniran sladkor in industrijsko smetano v kavi

Poskušajte se izogniti rafiniranemu sladkrju v kavi, ki je znan kot eden najbolj nezdravih živil na tem planetu. Opustite tudi tiste ljubke male smetance, ki imajo pogosto dodane številne konzervanse. Namesto tega okus kave izboljšajte s polnomastnim, mandljevim ali kokosovim mlekom. S tem boste telo celo oskrbeli s koristnimi snovmi. 

3. Kavo kuhajte sami in pozabite na avtomate

S kavo je nekako tako kot s preostalimi obroki. Natančno veste, kaj in koliko česa ste dali vanjo, če jo kuhate sami. Poleg tega se s tem izognete številnim umetnim snovem, goram kalorij, sladkorja in nasičenim maščobam, ki jih vsebujejo kave iz avtomatov. 

4. Razmislite o eko kavi in filtrirani vodi

Da, tudi kava je polna pesticidov in drugih kemikalj, ki obremenjujejo naše telo. Zmanšajte strupe v kavi tako, da kupite eko kavo. Ima jo tudi že slovenski ponudnik kave Barcaffe.

In še nekaj je zelo pomembno. Glede na to, da kar 99 odstotkov kave sestavlja voda, ni vseeno, kakšna je voda, s katero kavo kuhate (in ki jo ves dan pijete!). Uporabljajte filtrirano vodo in jo s tem razbremenite morebitnih škodljivih snovi, kot so arzen, svinec in težkih kovin, kot je živo srebro. Kava iz filtrirane vode je tudi okusnejša. 

5. Kavo pijte počasi, ustavite pa se pri skodelici na dan 

Tudi za kavo velja, da jo je pametno in zdravo piti počasi. S tem poskrbimo za počasen vnos kofeina v telo, s čimer preprečimo "kofeinski šok" za naš živčni sistem. Poleg tega kofein v eni kavici zadostuje, da nas vzdigne. Nadaljne kavice opustite in s tem preprečite negativne učinke kave na svoje telo. 

Preverite še, kako se pravilno skuha kavo. Presenečeni boste!