Kako si lahko pomagate s hrano, če vam primanjkuje železa

Kako si lahko pomagate s hrano, če vam primanjkuje železa (foto: Profimedia) Profimedia
3. 9. 2015

Čeprav se nekatera živila smatrajo, da so bogat vir železa, npr. špinača, je razpoložljivost le tega odvisna od njegove absorbcije, na to pa vpliva cela vrsta dejavnikov.

Železo vstopa v telo v dveh oblikah:

  • na hem nevezano železo in
  • na hem vezano železo.

Le manjši delež železa je vezan na hem (hem je protoporfirin s kompleksno vezanim železom, t. i. prostetična skupina hemoglobina, mioglobina in različnih membranskih encimov citokromov) in v tej obliki je absorbcija železa velika.

Železo v zelenjavi, žitnih zrnih ter tudi 3/5 železa v hrani živalskega izvora pa ni vezano na hem. Železo iz špinače se zato absorbira le manjših količinah (okrog 5 %), precej večja absorbcija železa je na primer pri brokoliju (50 %)

Kako lahko poskrbite, da bo telo dobilo več železa?

Absorbcija železa je pravzaprav zelo odvisna od prisotnosti

  • vezalcev, kot je vlaknina,
  • ali pa od stopnjevalcev, kot je vitamin C.

Stopnja absorbcije železa, ki ni vezana na hem, je zato višja v hrani, bogati z vitaminom C.

Če na jedilnik ne uvrščate živil živalskega izvora

Poskusite z napitki oz. smutiji. Z zelenimi seveda. Vendar jih ne mešajte z živalskim mlekom, jogurtom itd., saj se železo, ki ga dobite iz zelenja, ne more dobro absorbirati z mlečnimi izdelki.

V smutije dodajte veliko vitamina C:

  • citruse,
  • jagode,
  • brokoli,
  • paradižnik,
  • paprike,
  • kivi ...,

ki v telesu, kot že rečeno, pomaga pretvarjati železov v obliko, ki ga telo do štirikrat lažje vsrka.

Še druga plat zelenih smutijev

Zeleni smuti vsebuje klorofil, ki že od nekdaj velja za čudežno zdravilo. Klorofil je poln kisika, ki je pravzaprav utekočinjena sončna energija. Klorofil skrbi za naše telo, zdravi in čisti vse notranje organe, še več, uničuje naše notranje sovražnike – razne bakterije, glive in celo rakaste celice, poleg tega pa napravi telo bolj bazično, povečuje število krvnih celic, pomaga odpravljati slabokrvnost, uravnava menstruacijo, lajša boleče grlo, obnavlja ožilje v nogah, čisti in razkužuje črevesje, pospešuje celjenje ran, pomaga čistiti jetra in priskrbi organom potrebno železo!

Poleg zelenolistne zelenjave vsebujejo veliko železa tudi: rozine, suho sadje (marelice, datlji, slive), jagode, borovnice, ribez, brusnice, aronija, hruške, banana češnje. brokoli, špinača, beluši, buče, žito, pšenični kalčki, ohrovt ...

Tina Zdjelar, ustanoviteljica koncepta Smooth in promotorka zdravega življenja – www.smooth.si in K. P.

Preberite še Simptomi, ki nas opozorijo na anemijo

Značke: železo