Kakšen je tipičen vegetarijanec

Kakšen je tipičen vegetarijanec (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 9. 2012

Vegetarijancev je danes v razvitem svetu vsak dan več, in če se bo meso res tako podražilo, kot napovedujejo kmetje in trgovci, potem bo trend sploh bliskovito narasel. A poglejmo, kakšen je tipičen vegetarijanec ali – bolje rečeno – vegetarijanka danes.

Demografski profil značilnega sodobnega vegetarijanca – živi v večjih mestih, je zaposlen in je ženskega spola.

Med vegetarijanci je dvakrat več žensk kot moških, kar pa niti ni presenetljivo, saj se ženske bolj zavedajo zdravega načina življenja. Mladi od 18 do 29 let se pogosteje odločajo za vegetarijansko prehrano. Raziskave proizvajalcev vegetarijanskih živil še razkrivajo, da je značilna potrošnica mesu alternativne prehrane ženska, stara od 24 do 54 let.

A tudi vegetarijanci se ločijo med seboj, eni so bolj 'fleksibilni' in se ne odrekajo drugemu kot mesu, drugi praktično jedo samo tisto, kar pade z drevesa.

1. Pesko-vegetarijanci

Pesko-vegetarijanci ne jedo mesa in mesnih izdelkov, zato pa na svoj jedilnik uvrščajo ribe. Večina pesko-vegetarijancev je svojo dieto izbrala iz zdravstvenih razlogov, saj se po mesni hrani niso dobro počutili. Veliko se jih z leti odloči za povsem rastlinsko prehrano.

2. Polvegetarijanci ali fleksibilni vegetarijanci

Seveda ni treba biti vegetarijanec, da ti je všeč vegetarijanska hrana. 'Fleksibilci' so pač tisti, ki večinoma jedo hrano rastlinskega izvora, a jim sem in tja zadiši tudi kos mesa.

3. Lakto-ovo-vegetarijanci

Ko večina ljudi pomisli na vegetarijance, ima v mislih lakto-ovo-vegetarijance. To so ljudje, ki ne jedo nobenega mesa in rib, a jedo jajca in mlečne izdelke. Lakto-vegetarijanci so tisti, ki ne jedo jajc, a uživajo mlečne izdelke. Ovo-vegetarijanci jedo jajca, a ne uživajo mlečnih izdelkov.

4. Vegani

Vegani ne jedo nobenega mesa, prav tako ne jedo jajc in mlečnih izdelkov ter nobene hrane, ki je kakorkoli povezana z živalmi (na primer želatina). Nekateri se izogibajo celo medu, ker ga nabirajo čebele.

5. Surovojedci ali presnojedci

Presnojedci ne jedo nobene hrane, ki je bila izpostavljena več kot 46 stopinjam Celzija. Presnojedci verjamejo, da hrana nad to temperaturo izgubi vse hranilne in dobre vrednosti oziroma je celo škodljiva za človeka.

6. Makrobiotiki

Makrobiotika je v resnici nauk o podaljševanju življenja. Temelji na samospoznavanju in dojemanju človekove povezanosti z življenjskim okoljem in tega, kako na človekovo bitje in življenje vplivajo hrana in njegove življenjske navade.

Ko vsak posameznik izbira, kaj je, in privzema lastne življenjske navade, okolje odločilno vpliva na njegovo bit in zdravje, zato se v makrobiotiki poudarja pomen zdrave prehrane in življenjskih navad.

Makrobiotična prehrana vsebuje organsko in biološko pridelana živila, ki so čim manj procesirana, brez aditivov in v glavnem rastlinskega izvora. Ta prehrana vsebuje tudi vegetarijanska in veganska načela, hkrati pa dopušča možnost, da ljudje, ki se zaradi podnebja, okolja ali tisočletnega načina življenja prehranjujejo z mesom, to počno še naprej, po zakonih narave in načelu nujnosti.

Slavni vegetarijanci

Kateri slavni Zemljani so spoznali, da jim bolj ustreza vegetarijanska prehrana?

V Hollywoodu je zadnja leta že težko najti zvezdnika, ki ni vegetarijanec. Dolga leta je vegetarijanstvu zvesta Alicia Silverstone, glasna veganka je tudi Natalie Portman, pa Alyssa Milano, Emily Deschanel in seksi Kate Winslet.

Med bolj gorečimi vegetarijanci sta tudi slavna oče in hči Paul in Stella McCartney, pa vroči igralec Joaquin Phoenix in Benov brat Casey Affleck, simpatični Tobey Maguire, Leona Lewis, igralka Olivia Wilde ...

Vegana sta tudi športnika Serena Williams in Mike Tyson, bolj milo obliko vegetarijanske že več kot dve desetletji drži nekdanji atlet Carl Lewis.

Pri nas sta najbolj glasni vegetarijanki Jadranka Juras in Nina Osenar, več let je vegetarijanstvu zvest tudi igralec in režiser Branko Djurić - Djuro.

Vegetarijanski McDonald's v Indiji

Hamburger brez mesa – ali je to sploh okusno? No, veriga z restavracijami s hitro prehrano McDonald's je šla v brezmesno smer in v Indiji odprla svojo prvo vegetarijansko restavracijo.

Novi vegi McDonald˙s bo stal blizu Zlatega templja v svetem mestu Amritsar na severu Indije, kjer so verske oblasti prepovedale prehranjevanje z mesom v svetišču. Indijski McDonald's ima že zdaj meni, ki je v 50 odstotkih vegetarijanski.

Zgodovina vegetarijanstva

Z analizo kosti so znanstveniki ugotovili, da so bili vegetarijanci tudi gladiatorji in da je bila njihova dieta osnovana na rastlinski hrani, največ na ječmenu! Imenovali so jih ječmenovci! Tudi rimska vojska je osvajala svet na prehrani ogljikovih hidratov, meso vojščakom menda ni preveč dišalo!

Iz Lise