Modre ribe - proti debelosti, demenci in depresiji

30. 7. 2012
Deli
Modri tun

Dolgo so bile bele ribe bolj cenjene zaradi svojega nežnega, belega in lahko prebavljivega mesa, raziskave pa so pokazale, da so modre ribe bolj zdrave.

Te skromne in poceni ribe so namreč zaradi bogate vsebnosti beljakovin, vitaminov, mineralnih snovi in maščobnih kislin omega 3 pravi zaklad zdravja.

Katere ribe uvrščamo med modre

Modrim ribam je je skupno to, da imajo na hrbtu poudarjeno modro barvo, nekatere svetlejšo, druge temnejšo. Med drobne modre ribe štejemo med drugim sardele, šnjure, sardone oziroma inčune, igle, papaline in skuše, med velike pa tune, palamide in tudi lososa.

Sardele

Na hrbtu so modro srebrne barve, boki in trebuh so belo srebrni in luskasti. Spadajo med mastne ribe, vendar so zaradi okusnega mesa ena izmed najbolj iskanih vrst med modrimi ribami. Najbolj okusne so pečene na žaru, panirane, cvrte in marinirane.

Skuše

Po hrbtu in zgornjem delu bokov so temno kovinsko modre ali modrikasto zelene barve s prečnimi valovitimi progami. Luske so majhne, koža pa je mehka in žametna. Imajo čvrsto in okusno meso, ki je zaradi visoke vsebnosti maščobe sočno. Lahko jih pečemo na žaru, dušimo ali poširamo.

Sardoni

Na hrbtu so zelenomodri, bočna in trebušna stran pa sta srebrni. Na bokih imajo temnejšo vzdolžno črto. Tudi sardoni so mastne ribe z okusnim mesom, lahko jih kuhamo, pečemo v pečici in na žaru, mariniramo ali pa konzerviramo v soli ali v olju.

Tun

Po hrbtu in zgornjem delu bokov je modre barve, pod pobočnico srebrn, repno plavut pa ima razmeroma veliko. Je riba z izredno okusnim, rožnato-rdečim mesom, ki je navadno naprodaj v obliki filetov. Zelo sveže meso tuna lahko pripravimo tudi surovo kot karpačo.

Ulovljene v morju

V Jadranskem morju plavajo drobne modre ribe v velikih jatah in tudi lovijo jih v velikih količinah. Ribiči so jih tradicionalno lovili po luninih menah ob svečah, danes pa jih z modernimi ribiškimi ladjami in velikanskimi mrežami lahko lovijo skoraj ob vsakem času.

Z večanjem ulova se ruši naravno ravnotežje med prirastom in ulovom rib, zato so nekatere vrste rib že na robu obstoja. Na srečo se drobne modre ribe hitro razmnožujejo in rastejo. Približno v letu ali letu in pol zrastejo do tako imenovane komercialne velikosti.

Sardele najbolj iskane

Najpomembnejša, najpogostejša in tudi najcenejša med modrimi ribami je sardela, ki je po hranilni vrednosti v samem vrhu zdravih živil. Bogata je z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega 3, ki jih uvrščamo med esencialne maščobne kisline.

To pomeni, da so za človeka življenjskega pomena, žal pa jih telo ni sposobno samo proizvesti, zato jih moramo v telo vnesti s hrano. Sardele vsebujejo tudi največ aminokislin lizina, valina, izoleucina in alanina, ki so nujno potrebne za intelektualno delo in dobro koncentracijo.

Zdrava maščoba

Veliko ljudi ima odpor do sardel, ker jih štejemo med mastne ribe, a gre pravzaprav za povsem neutemeljeno bojazen. Sardele vsebujejo največ maščobe v jesenskem času, tik pred drstitvijo, najmanj pa pozimi, takoj po drstitvi in prezimovanju. Sicer sardele vsebujejo le okoli 4,5 odstotka maščobe, medtem ko je skuše, prav tako modre ribe, vsebujejo okoli 11 odstotkov. Med modrimi ribami so najbolj lahke iglice z okoli 1 odstotkom maščobe in inčuni z okoli 2,5 odstotka maščobe. Poleg tega ribje maščobe ne moremo enačiti z maščobo kopenskih živali. Ribje meso namreč vsebuje maščobne kisline, katerih večino sestavljajo nenasičene maščobne kisline, ne pa nasičene kot v mesu drugih živali.

Proti debelosti, demenci in depresiji

Maščobne kisline vzdržujejo pravilno sestavo celične membrane, kar omogoča pravilno porazdelitev hranljivih snovi po telesu, in sodelujejo pri metabolizmu holesterola. Maščobne kisline omega uravnavajo količino hormona leptina, za katerega je znanstveno dokazano, da spodbuja organizem pri izgorevanju odvečnih kalorij.

Raziskave so tudi pokazale, da ljudje, ki uživajo veliko rib z vsebnostjo omega 3, redkeje obolevajo za srčnimi boleznimi, demenco in depresijami. Bogata vsebnost vitaminov A in D v modrih ribah je še dodaten razlog, da upoštevate priporočilo, da naj bi ribe uživali dvakrat na teden.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek