Origano – aromatična začimba z bogatimi zdravilnimi učinki

13. 10. 2019
Deli
Origano – aromatična začimba z bogatimi zdravilnimi učinki (foto: Profimedia)
Profimedia

Origano, kralj italijanske, turške in grške kuhinje, se odlično obnese tudi kot naravno zdravilo. Preberite, kako in kje ga lahko uporabite!

Origano (svež ali posušen) nam lahko s svojo aromo in zdravilnimi lastnostmi olajšata marsikatero težavo:

  • kašelj
  • astmo
  • alergije
  • bronhitis
  • napihnjenost
  • menstrualne krče
  • revmo
  • vnetja urinalnega trakta
  • glavobol
  • diabetes
  • krvavitev dlesni po obisku zobozdravnika
  • srčne težave
  • previsok holesterol

Raziskava iz leta 2017 je ugotovila, da pomaga tudi pri zdravljenju rakavih tumorjev. Druga študija je pokazala, da pripomore k obnavljanju imunskega sistema in odpravlja parazite v telesu.

Origanovo olje nam lahko pomaga pri sledečih težavah:

  • akne
  • bolezni dlesni
  • zobobol
  • bolečine v mišicah ali sklepih
  • glivična okužba stopal (atletsko stopalo)
  • kožne razjede in rane
  • bradavice
  • luskavica in vnetne kožne bolezni (rosacea)

Zakladnica vitaminov in mineralov

Origano ima zelo nizko energijsko vrednost, zato je primeren za vse, ki so na dieti.

Žlička posušenih zdrobljenih zelišč vsebuje vitamine K, A, C, E, B6 ter B3, kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, mangan ter majhno količino cinka in bakra.

Možni stranski učinki

  • Ker origano spada v isto družino zelišč kot različne vrste mete, lahko povzroči alergijo ljudem, ki so občutljivi na to skupino rastlin.
  • Tisti z občutljivimi želodci lahko po zaužitju občutijo rahle bolečine.
  • Če se origanovo olje uporablja na koži, mora biti koncentracija nižja od enega procenta.
  • Nosečnice in diabetiki naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.

Recepti z origanom

Origano je izredno vsestranska začimba, ki popestri marsikatero jed, od pic, solat, jedi z žara do zelenjavnih dobrot iz pečice.

Tu pa je še nekaj idej:

Vir: Very well fit. Pripravila: VH

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek