Pri zdravem načinu prehranjevanja poslušajte svoje telo

Pri zdravem načinu prehranjevanja poslušajte svoje telo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 12. 2017

Pomembno je, da se držite začrtanega jedilnika, ki spremlja naporne treninge, vendar morate hkrati prisluhniti potrebam svojega telesa. Preverite, kako to storite.

1. Ne štejte kalorij

Kalorije so pri hujšanju in nasploh zdravem načinu življenja pomembne, vendar ni potrebe, da natanko veste, koliko jih zaužijete vsak dan. Če se po napornem treningu ne nasitite s predvideno večerjo, si brez slabe vesti privoščite še eno manjšo porcijo beljakovin in vlaknin. Nikakor ne stradajte in načrtujte tudi dni, ko se boste pregrešili. Slednji bodo prišli, če si tega želite ali ne.

2. Hladilnik napolnite z drugimi živili

Ko spreminjate prehrano, hladilnik napolnite z dokaj zdravimi živili: bananami, arašidovim maslom, jajci, grškim jogurtom brez maščob, zelenjavo, rižem, temno čokolado, medom, oreščki, domačimi proteinskimi čokoladicami, sadjem za smuti …

3. Znebite se celodnevnega malicanja

To se zgodi, ker imate vedno na voljo prigrizke. Ko si nečesa zaželite, preprosto stopite do omare in si postrežete. S tem zaužijete velik del odvečnih maščob in praznih kalorij. Če se tega želite znebiti, najprej iz kuhinje pospravite vse sladkarije in druge stvari, ki vas spremljajo ob večernem filmu in med vsakim obrokom. Omarice napolnite z oreščki, zelenjavo in sadjem. Ko si naslednjič zaželite prigrizka, bo ta bolj zdrav kot običajno, kmalu pa se boste naučili, da ne potrebujete stalno nekaj grizljati. Pogosto je to le navada, ki se je moramo znebiti.

4. Naredite nakupovalni seznam

Preden se odpravite v trgovino, poskrbite, da niste lačni in imate s seboj točen seznam živil, ki jih potrebujete. Tako se boste izognili kupovanju sladkih stvari in tistih, ki jih zares ne potrebujete. Brez nezdrave hrane bo manj priložnosti za pregrehe. Teh pa se vsi želimo znebiti.

5. Ne izključite vseh najljubših živil

Če želite začeti z zdravo prehrano, to ne pomeni, da se morate odpovedati čisto vsem dobrotam, ki jih imate radi. Za nekaj časa jih morate zagotovo izključiti, da telo privadite na manjšo dozo sladkorja, kasneje pa si jih boste lahko spet privoščili. A tokrat v manjših količinah in le na dan, ki je za to določen. Če ljubite vročo čokolado, si jo enkrat v tednu vseeno pripravite. Nadoknadite z drugimi zdravimi obroki in treningom. Vendar se ne založite z vašo najljubšo pregreho, da vas ne bo mikala tudi na dni, ko imate pripravljen zdrav jedilnik.

Preberite tudi: