Šparglji - idealno živilo, ki poskrbi za čiščenje organizma

23. 3. 2017
Deli
Šparglji - idealno živilo, ki poskrbi za čiščenje organizma (foto: Profimedia)
Profimedia

Upamo, da imate radi šparglje, saj so eden najboljših naravni virov folne kisline in antioksidantov. Imajo le približno 40 kcal na 100 g, ne vsebujejo maščob in holesterola, in so zato idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma.

Divji šparglji se od gojenih razlikujejo po obliki in okusu, saj so veliko tanjši in izrazitejšega, rahlo grenkastega okusa. Mladi poganjki divjega asparagusa, ki ga najdemo na območju Krasa in Primorja, rastejo zelo hitro, tudi do 20 cm v enem dnevu.

Naravni antioksidanti

Šparglji so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden od najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov, ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.

Šparglji so znani predvsem po svojem diuretičnem učinku – pospešujejo odvajanje vode, še nekaj ur po uživanju špargljev pa ima urin izrazito močan in značilen vonj.

Šparglji imajo le približno 40 kcal na 100 g, ne vsebujejo maščob in holesterola, zato so idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma.

Nakup in priprava

Če špargljev ne boste nabirali sami, ampak jih raje kupili na tržnici, bodite pozorni, da stebla niso uvela ali olesenela, temveč čvrsta in sočna. Potrgani šparglji hitro venijo in izgubljajo značilen okus, zato jih je najbolje porabiti takoj.

Njihovo svežino najbolje ohranite tako, da stebla, povezana v šope, postavite pokonci v posodo z vodo. Spodnji del šopa lahko tudi ovijete z mokro krpo, položite v plastično vrečko in shranite v hladilniku za največ tri dni. Za nekaj tednov jih lahko tudi zamrznete tako, da jih narežete na manjše koščke in zaprete v plastično vrečko.

Samoniklih špargljev ni treba lupiti, le odstranite jim spodnji oleseneli del, ki lahko obsega tudi polovico stebla. To najlažje naredite tako, da vsako steblo upognete in pustite, da samo poči in se prelomi na delu, ki vsebuje še dovolj sokov.

Mlade in čvrste vršičke lahko uživate surove, stebla pa so bolj okusna, če jih termično obdelate, saj pri tem izgubijo nekaj grenkobe. Šparglje pražite ali kuhajte le nekaj minut, da ohranite čim več hranilnih snovi.

Skoraj obvezna spremljevalca sta oljčno olje in česen, ki še bolj poudarita žlahten okus špargljev. Seveda so primerna družba tudi pršut, jajca, sir in paradižnik. Če vam je okus špargljev všeč, jih z malo domišljije lahko pripravite na vse mogoče načine s testeninami, z rižem, v juhah in solatah

Okusni recepti s šparglji

1. Šparglji v solati

Pripravite približno 150 g špargljev in jim odstranite olesenele konce.

Narežite jih na koščke (približno 3 cm), jih v osoljeni vodi kuhajte od 5 do 10 minut, da se zmehčajo in jih odcedite.

Za preliv dobro zmešajte 2 žlici kisa, 6 žlic oljčnega olja, 1 žličko gorčice ter ščepec soli in popra.

4 trdo kuhana jajca zrežite na majhne kocke in jih zmešajte s prelivom. Šparglje razdelite po krožnikih in jih prelijte z jajčnim prelivom.

2. Šparglji z jajci

Pripravite 1 šop špargljev in jim odstranite olesenele konce. Na 1 žlici oljčnega olja popražite 1 sesekljano šalotko. Dodajte na koščke narezane šparglje in jih pražite približno 3 minute, da se zmehčajo.

Dodajte 100 g sesekljanega pršuta (za vegetarijansko opcijo lahko uporabite dimljen tofu ali seitan) in 1 sesekljan strok česna ter na hitro popražite. Prilijte od 6 do 8 razžvrkljanih jajc, dodajte 1 sesekljan šop peteršilja in med mešanjem pražite nekaj minut, da jajca zakrknejo.

Po okusu solite in poprajte ter takoj postrezite.