Super moč borovnic

Super moč borovnic (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2017

Majhne modre kroglice imajo v sebi veliko snovi, ki dobrodejno vplivajo na naše telo. Če jih redno vključujete v svoj jedilnik, se lahko izognete marsikateri zdravstveni težavi. Preverite, kakšno super moč imajo borovnice.

  • Znižajte krvni tlak s pravim zajtrkom. Raziskava Univerze na Floridi je pokazala, da vsakdanje uživanje borovnic za zajtrk lahko zniža pritisk in izboljša delovanje ter funkcije arterij.
  • S primernim prigrizkom boste zmanjšali tveganja za srčne bolezni. Harvardski raziskovalci so ugotovili, da najmanj trije obroki borovnic in jagod tedensko varujejo zdravje srca. Dokazali so, da uživanje takega prigrizka že v mladosti, zmanjša tveganje za bolezni srca v starosti.
  • Vitamin D nudi zdravju veliko koristi, med drugim se bori proti boleznim srca, raku in avtoimunskim obolenjem. Če želite moč vitamina še bolje izkoristiti, se odpravite nabirat borovnice. Med drugim vsebujejo namreč spojino pterostilben, ki krepi imunski sistem.
  • S staranjem pogosto nastopijo težave z vidom in spominom. Borovnice vsebujejo naravne snovi, ki jim dajejo modro-vijoličen videz. Te pigmenti so prisotni tudi v človeškem očesu, za regeneracijo molekule, ki jih uporabljajo receptorji v mrežnici in nam omogočajo, da vidimo v temi.
  • Možgani imajo sposobnost, da se sami očistijo in razstrupijo toksičnih snovi ter ohranjajo dober spomin. Vendar jih moramo zato hraniti s pravilno prehrano, med katero spadajo tudi borovnice. Tako pomagamo možganom okrepiti proces ohranjanja spomina.
  • Ameriški raziskovalci so ugotovili, da so borovnice (kot tudi jagode in maline) prisotne kemijske snovi, ki zmanjšujejo rast rakavih celic na materničnem vratu in dojkah. Prav tako vsebujejo antioksidant, ki preprečuje razvoj raka.

Preberite tudi: