Po novih raziskavah je glavni krivec za debelost prekomerno uživanje te sestavine.
Debelost je problem, ki narašča po vsem svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je debelih kar 13 odstotkov odraslega prebivalstva planeta. Vzroki za debelost so lahko različni, posledice pa zelo resne, saj ta bolezen povečuje tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in možgansko kap, povezujejo pa jo tudi z možnostjo nekaterih vrst raka.
Ne spreglejte:
- Odpoklic živila: priljubljeno živilo vsebuje hormonske motilce
- Strokovnjak za dolgoživost razkriva, katero živilo bi vsak moral vključiti v svojo prehrano
- Ali je spanje na levem boku slabo za srce? Kaj je treba vedeti
Obstaja veliko teorij o tem, kaj povzroča debelost, in vključujejo dieto z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki poveča izločanje insulina, neuravnotežen vnos in porabo energije, nezadosten vnos beljakovin, ki vodi do večjega vnosa energije, povečan vnos sojinega, koruznega, sončničnega in repičnega oljai n številne druge teorije.
Najnovejša znanstvena hipoteza, do katere je prišla raziskovalna ekipa Medicinske fakultete Univerze v Koloradu, je, da je glavni krivec za debelost fruktoza.
Študija prepričljivo združuje obstoječe teorije o debelosti in nakazuje, da debelost ni le posledica prekomerne porabe energije, temveč nizkoenergijsko stanje, za katero je značilno pomanjkanje ATP (adenozin trifosfata), ki ga povzročata vrsta in količina hrane, ki jo zaužijemo. zaužiti,« pojasnjuje Kelsey Costa, nutricionistka pri Nacionalni koaliciji za zdravje v Washingtonu.
ATP ali adenozin trifosfat je visokoenergijska spojina, ki jo najdemo v vseh celicah človeškega telesa, ki se v človeškem telesu ne more skladiščiti, temveč zahteva stalno obnavljanje te spojine z delovanjem aerobnih in anaerobnih energetskih sistemov.
Kaj je problem s fruktozo?
Ko človek jé, se večina porabljene energije pretvori v ATP, molekulo, ki oskrbuje celice z energijo. Če zaužijemo preveč hrane, se odvečna energija shrani kot maščoba. Če zaužita hrana vsebuje fruktozo, se tudi ta na začetku pretvori v ATP za napajanje vseh telesnih funkcij.
Ker pa se zaužije vedno več fruktoze, zavira aktivnost mitohondrijev, organelov, ki proizvajajo ATP, kar zmanjšuje raven ATP v telesu. Ko raven ATP pade, pošlje alarm, da lahko celicam zmanjka energije, kar spodbudi številne biološke odzive, vključno z lakoto, žejo, povečanim vnosom energije, insulinsko rezistenco, povečano absorpcijo hrane in upočasnjenim metabolizmom v mirovanju. Kjer je hrane veliko in večina vsebuje fruktozo, te spremembe povzročijo povečanje telesne mase.
Od kod dobimo toliko fruktoze?
Fruktoza je naravni sladkor, ki ga najdemo v sadju in zelenjavi. Vendar ta vsebnost fruktoze ne more povzročiti debelosti. Čeprav večina svežega sadja naravno vsebuje fruktozo, njegovo uživanje ni povezano z debelostjo ali povečanjem telesne teže, saj prisotnost prehranskih vlaknin, bioaktivnih spojin in esencialnih hranil preprečuje učinek fruktoze na sitost in inzulinsko rezistenco. Zato velja sveže sadje za pomemben del zdrave, uravnotežene prehrane za uravnavanje telesne teže.
Težava nastane, ko uživate predelano sadje ali živila z dodano fruktozo, pogosto v obliki visokofruktoznega koruznega sirupa, ki je poceni sladilo, ki ga najdemo v večini predelanih živil, zato več predelane hrane uživate, večji je vnos fruktoze.
In ne le v sladkih živilih, kot so gazirane pijače, sladkani sokovi, sladice in pecivo, temveč tudi v kruhu, juhah iz vrečke, pripravljenih jedeh in številnih vrstah hitre hrane.
Sprožilci pretvorbe glukoze v fruktozo
Fruktoza se nahaja tudi v namiznem sladkorju ali saharozi, ki je sestavljena iz glukoze in fruktoze, v človeškem telesu pa nastaja iz glukoze in drugih ogljikovih hidratov.
Telo lahko tudi pretvori glukozo v fruktozo po poliolni poti, ki jo aktivirajo različni sprožilci, kot so sladkorna bolezen, diete z visokim glikemičnim indeksom ali visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, visok vnos soli, nizek vnos vode, živila, bogata s purini, ali stres, ki povzročajo debelosti in drugih presnovnih stanj, alkohol pa le pospeši ta proces in spodbuja večjo proizvodnjo fruktoze.
Preberite še: Koliko alkohola lahko zaužijete brez, da bi to vplivalo na vašo telesno težo?
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec