Tako pripravite najbolj kremast tzatziki, kar ste ga kdaj jedli

Tako pripravite najbolj kremast tzatziki, kar ste ga kdaj jedli (foto: Profimedia) Profimedia
20. 6. 2022

To predjed iz grškega jogurta ste verjetno že poskusili. Zdaj morate preizkusiti tudi trik, kako pripraviti zares kremast tzatziki.  

Tzatziki je klasična grška predjed, ki v tej deželi nikoli ne manjka, pa naj bo na domačem jedilniku ali v restavraciji. Odlično se poda mesu, zlati mesu, pečenem na žaru, k pečeni zelenjavi, pečenemu krompirju, musaki, k zvitkom iz listov vinske trte (dolmades), k polnjenim jajčevcem ali bučkam, mnogi tzatziki radi jedo poleg začinjenih jedi, uporabite jo lahko za pripravo tortilj in drugih zvitkov, lahko pa si tzatziki preprosto privoščite s kruhom, s popečeno ciabatto denimo, ali z narezano svežo zelenjavo. 

Dobra stran: poleti obožujemo tzatziki, ker osveži, a v resnici si lahko to predjed privoščimo kadarkoli v letu. 

Profimedia

Za pripravo tzatziki predjedi je najboljši grški jogurt, ki ima višjo vsebnost maščobe kot navadni jogurti. Poleg jogurta pa potrebujete le še tri sestavine in nekaj začimb. Tzatziki je res enostaven za pripravo.

Sestavine za štiri osebe:
  • 700 g grškega jogurta (idealen je gost jogurt iz ovčjega mleka) – če grškega nimate, uporabite navadnega z višjim odstotkom maščobe
  • 1 večja kumara
  • 2-3 stroki česna
  • malo belega vinskega kisa ali limonovega soka (po okusu, lahko tudi izpustite)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • koper po okusu
  • sol po okusu
TRIK, ki naredi tzatziki še posebej kremast pa je ta, da iz jogurta odstranite čim več vode. Jogurt stresite v zelo gosto cedilo, po potrebi uporabite posebno krpo in pustite, da se dobro odteče. Enako velja za kumaro, ki jo je treba dobro ožeti.
Priprava:

Kumaro olupite in grobo naribajte. Rahlo jo posolite ter pustite stati približno 15 minut, da spusti vodo. Nato jo dobro ožemite.

Kumaro vmešajte v jogurt.

Dodajte česen: olupite ga in zelo drobno nasekljajte ali uporabite stiskalnik za česen. Primešajte k jogurtu.

Nato po okusu primešajte še kis oziroma limonov sok, oljčno olje in začinite. Če želite, lahko dodate tudi poper.

Pripravljeno.

Postavite v hladilnik in lahko se lotite priprave drugih jedi.

Namig: uporabite lahko tudi meto in peteršilj ali meto in origano.

Preverite še: