TO so živila, ki pomagajo pri zdravljenju nespečnosti!

TO so živila, ki pomagajo pri zdravljenju nespečnosti! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2021

Ne samo, da je neprijetna; nespečnost oziroma insomnija lahko pusti tudi ogromne posledice na vašem psihičnem in fizičnem zdravju. Preverite, s katerimi živili si lahko pomagate, če imate težave z nespečnostjo!

Kivi

Sadež, ki je vse bolj priljubljen tudi pri nas. Je prava zakladnica različnih vitaminov in mineralov, predvsem pa je znan po visoki vsebnosti vitaminov C in E ter kalija in folatov.

V eni izmed raziskav pa so odkrili povezavo med uživanjem kivija ter boljšim spanjem. Ljudje, ki so uro pred spanjem pojedli dva kivija, so lažje zaspali, njihov spanec pa je bil daljši in bolj kvaliteten. Ni še popolnoma odkrito, zakaj pravzaprav kivi pomaga pri spanju, a stroka meni, da je tako najbrž zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. (vir)

Višnja

Uživanja surovih višenj sicer nismo vajeni, se pa na mizi pogosto znajde pecivo z višnjami ali višnjev sok. Tudi to živilo je bogato z antioksidanti in ostalimi hranili, ki pripomorejo k našemu zdravju in spanju.

Že nekaj raziskav namiguje na to, da uživanje višenj in višnjevega soka lahko pripomore k boljšemu spanju. Ljudje, ki so dnevno popili dva kozarca višnjevega soka na dan, so ponoči imeli daljši in bolj kvaliteten spanec. (vir)

Oreščki

Oreščki, kot so mandlji, orehi, pistacije ter indijski oreščki so pogosto povezani z izboljšanim spanjem. Vsebujejo melatonin, magnezij ter cink, ki so pomembni pri kvaliteti spanca.

Melatonin je hormon, ki v telesu povzroča zaspanost. Proti večeru se začne sproščati v telesu sam, v primeru pomanjkanja pa si lahko pomagamo z živili, kot so oreščki. Slednji so se v eni izmed študij izkazali odlično kot pomoč odraslim z insomnijo. (vir)

Veronika Sivka