Privoščite si skledo, polno vitaminov. Pripravili smo 3 odlične recepte.
Pisana jesenska solata
Ingver in gorčica poskrbita za ostrino, med pa jo lepo ublaži.
Za 4 osebe potrebujete:
- 10 g ingverjevega gomolja
- 3 žlice belega vinskega kisa
- 2 žlički ostre gorčice
- 2 žlički medu
- 6 žlic kisa
- 200 g motovilca
- pol žličke mletega kardamoma
- pol stroka česna
- 1 šopek kreše
- 5 žlic repičnega olja
- sol, poper
- 50 g orehov pekan
- 4 jajca
- 150 g šampinjonov
- 3 majhne rdeče pese (300 g, kuhanih)
Priprava:
1. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Nato mu primešajte še kis, gorčico, med in kardamom. Zraven iztisnite še česen ter primešajte repično olje. Polivko začinite s soljo in poprom.
2. Solato očistite, jo operite in osušite v solatni centrifugi. Gobe očistite in jih zrežite na rezine. Rdečo peso olupite in jo na strgalniku valovito narežite na tanke rezine.
3. V loncu segrejte 1 liter vode, 2 žlici soli in kis. V skodelico najprej ubijte eno jajce. Vodo v loncu dobro premešajte, nato pa vanjo tik nad gladino spustite jajca drugo za drugim. Voda mora lahno kipeti. Jajca kuhajte približno 4 minute, jih vzemite iz vode in odcedite.
4. Orehe lahno prepražite. Motovilec in šampinjone premešajte s polivko in solato porazdelite po krožnikih. Zraven porazdelite še rdečo peso, orehe in jajca. Krešo oplaknite, jo otresite do suhega in z njo okrasite solato.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 340 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 5 g.
Fižolova solata
S pečenim sirom.
Za 4 osebe potrebujete:
- 600 g mesa buče (muškatne ali hokaido)
- 1 žličko mletega koriandra
- 2 žlički komarčkovih semen
- 1 noževo konico mletega čilija
- 7–8 žlic oljčnega olja
- 300 g belega fižola (iz pločevinke)
- pol šopka koriandra
- 1 rdečo čebulo
- 1 neškropljeno pomarančo
- pol žličke tekočega medu
- sol, poper
- 500 g sira za žar
Priprava:
1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Meso buče zrežite na kocke in jih zmešajte z zelišči in 2–3 žlicami oljčnega olja. Vse skupaj porazdelite po pekaču in bučo pecite približno 30 minut. Med peko občasno obrnite.
2. Fižol oplaknite v cedilu in ga dobro odcedite. Koriander oplaknite in potrgajte lističe. Čebulo olupite in jo zrežite na tanke krhlje.
3. Pomarančo oplaknite pod vročo vodo, jo osušite in drobno nastrgajte lupinico. Sok iztisnite. Oboje zmešajte s 3 žlicami olja in medom ter polivko začinite s soljo in poprom.
4. Sir zrežite na tanke rezine in jih zlato rjavo popecite na 2 žlicah vročega olja. Koščke buče zmešajte s fižolom, čebulo in koriandrom ter nakapajte s polivko. Povrhu razporedite še sir.
Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 600 kcal, beljakovine: 30 g, maščobe: 46 g, ogljikovi hidrati: 16 g.
Endivijina solata
Z ananasom in indijskimi oreški.
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 endivijo
- 1 radič
- 400 g svežega ananasa
- 250 g kuskusa (instant)
- 500 ml juhe
- 150 g indijskih oreškov
- 1 neškropljeno limeto
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 majhen posušen čili
- sol, poper
Priprava:
1. Očistite endivijo in jo zrežite na trakove. Očistite tudi radič in ločite liste od stržena. Ananas olupite in odstranite stržen. Sadež nato zrežite na majhne kocke.
2. Kuskus pripravite po navodilih z embalaže, le da ga namesto v vodi skuhate v juhi. Indijske oreške popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe in jih postavite vstran.
3. Limeto operite pod vročo vodo, jo osušite in nastrgajte lupinico. Nato iztisnite še sok. Vse skupaj zmešajte z oljem ter strtim čilijem. Začinite polivko.
4. Kuskus zrahljajte z vilicami. Po krožnikih razporedite solato in jo nakapajte s polivko. Povrhu razporedite še kuskus, ananas in indijske oreške. Po želji solato okrasite še z rezinami limete in koriandrom.
Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 430 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 34 g, ogljikovi hidrati: 24 g.