Zakaj moramo jesti različne barve sadja in zelenjave?

Zakaj moramo jesti različne barve sadja in zelenjave? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2017

Sposobnost, da lahko vidimo barve in ne le črno-belega sveta, je tudi v pisanem sadju ter zelenjavi, ki se bohoti v različnih odtenkih. Preverite, kakšne koristi imate od barvnih skupin živil.

Kako zelo koristne so različne barve sadja in zelenjave, govorijo pozitivni učinki. Več mavrice na krožniku pomeni več mikrohranil. Ta pa so sestavljena iz mineralov in vitaminov, ki poganjajo vaše telo.

Zeleno (brokoli, kivi, bučke, kumare, solata, zelena ...):

- Spodbudi in ureja proces razstrupljanja v jetrih.

- Upočasni proces propadanja celic.

- Izboljša vid.

Rdeče (maline, paradižnik, češnje, lubenica, jagode, jabolka, paprika ...):

- Zmanjša tveganje za kap in upočasni proces propadanja celic.

- Zmanjšuje vnetja.

- Skrbi za pravilno delovanje srca.

Rumeno in oranžno (limone, banane, korenje, paprika, buča ...):

- Spodbudi uživanje antioksidantov.

- Zmanjšuje vnetja.

- Vzdržuje lep videz kože in pozitivno učinkuje na oči.

- Proizvaja elektrolite in protivnetne sestavine, ki zmanjšujejo pekoč občutek v mišicah po vadbi.

Modro in vijolično (grozdje, jajčevec, borovnice, radič ...):

- Poviša uživanje antioksidantov.

- Zmanjšuje vnetja v krvnih žilah in srcu.

- Podpira imunski sistem.

- Izboljša videz kože in preprečuje gube.

Belo (čebula, česen, hren, cvetača ...):

- Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

- Podpira zdrave kosti in zmanjšuje tveganje za osteoporozo.

- Podpira imunski sistem.

- Zmanjšuje škodo, ki jo naredijo prosti radikali.

- Znižuje ravni holesterola.

- Lahko ima protiglivične in protibakterijske učinke.

Preberite tudi: