Si tudi vi želite jesti bolj zdravo? Preverite, katera živila morate imeti vedno na zalogi.
Stročnice
Fižol, čičerika, leča... Ta živila so izjemno bogata s hranili, poleg tega pa so tudi zelo vsestranska. Stročnice lahko uživate kot prilogo, v solati ali pa naredite iz njih enolončnice, polpete, nadeve... Skratka, za zdravo ustvarjanje v kuhinji so stročnice nepogrešljiv pripomoček.
Oreščki in semena
Tudi oreščki in semena imajo polno hranil; zdrave maščobe, beljakovine, vlaknine ter številne vitamine in minerale. Iz oreščkov lahko naredite maslo (arašidovo maslo, lešnikovo maslo), ki ga lahko uporabljate kar kot namaz. Oreščki in semena pa so lahko uporabljena tudi v jedeh, kot so kosmiči, solate, smoothiji in še veliko drugih.
Zmrznjeno sadje in zelenjava
Le kdo ne obožuje svežega sadja in zelenjave? A včasih nam svežih živil ne uspe dobiti, ali pa nimamo časa za pripravo. Svežo zelenjavo in sadje že vnaprej operite, po potrebi olupite in narežite ter ustrezno zamrznite. Tako boste vedno imeli pri roki že pripravljeno zelenjavo in sadje, ki jih lahko uporabite v številnih jedeh.
"Zdrave" maščobe
Nekatera maščobna živila so bolj zdrava od drugih. Tu prištevamo kokosovo olje, oljčno olje, konopljino olje... Ta živila vam pridejo prav sploh pri kuhanju in pečenju, a pozor: uporabljajte jih v zmernih količinah.
Fermentirana živila
Kislo zelje, kisle kumarice, kimči, jedi iz droži, kombuča... Vsa fermentirana živila imajo ugodne učinke na zdravje; predvsem je opaziti blagodejen vpliv na prebavo. Številna fermentirana živila imajo tudi zelo dolg rok uporabe, zato jih imate brez težav doma tudi več mesecev.
- Preberite tudi: To si Meghan Markle privošči vsak dan (tudi vam bo všeč)
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?