Vaša najljubša sladica je v izvirni obliki popolnoma drugačnega videza in okusa od tiste, ki jo kupite v trgovini. Glavna surovina izdelave čokolade je kakavovo zrno, ki mu upravičeno rečejo tudi hrana bogov - v sebi skriva kar nekaj zdravilnih lastnosti.
Kakavovo zrno oz. posušeno fermentirano seme kakavovca, ki je glavna surovina izdelave čokolade, ima specifičen grenki okus in ga komaj lahko primerjamo s čokolado, ki jo kupimo v trgovini.
Če ga zmešamo s svežim ali suhim sadjem, oreščki, če ga vmešamo v sladico ali jogurt, bomo dobili sproščujoč prigrizek.
Zdravilne lastnosti
Upravičeno mu rečejo hrana bogov. O tem, kako močno so cenili kakavova zrna, govori dejstvo, da so jih v civilizaciji Majev uporabljali kot plačilno sredstvo.
Plod kakavovca deluje kot obrambni ščit pred stresom, saj kemične snovi, ki jih vsebuje, spodbujajo ustvarjanje serotonina, nevrotransmiterja, odgovornega za dobro razpoloženje, anandamida in dopamina, ki dajejo občutek zadovoljstva in dobrega razpoloženja.
Femiletilamin iz kakavovega zrna povečuje zbranost in budnost.
Kakavova zrna prekašajo tudi črno vino in zeleni čaj kot vir antioksidantov.
Cacao XP je izbrana sorta 'criollo' kakava z naravno visokim deležem balastnih snovi in je odličnega okusa tako v zdrobljenih presnih kakavovih zrnih kot v presnem kakavu v prahu.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?