Naj vam namignemo: izrazitejši je okus hrane, manj čutimo potrebo po dodajanju soli in sladkorja, ki sta znana bela sovražnika. Za nameček pa zelišča in začimbe pripomorejo tudi k vitki postavi.
1. Koriander
Zakaj? Svež koriander je znan po diuretičnem učinku.
Kako? Zrezanega lahko dodamo vroči ali hladni juhi, mariniranim ribam, hladni paradižnikovi omaki, solati iz pomaranč ali ananasa. Zmleta zrna pa (skoraj) nadomešcajo sol.
2. Meta
Zakaj? Učinkuje proti napenjanju ali pekočemu občutku v želodcu.
Kako? Meto dodajamo ribam, lupinarjem, mehkim belim sirom, solatam.
3. Pehtran
Zakaj? Ker vsebuje veliko vitamina C. In ker pehtran lahko nadomesti sol.
Kako? Poudari okus omak, rib, belega mesa, solat iz testenin, omlet.
4. Koper
Zakaj? Deluje zdravilno ob želodcnih težavah in je bogat vir vitamina C.
Kako? Uporabljamo ga kot dodatek k morskim jedem, na primer k morskemu listu ali k školjkam, poudari tudi okus belega sira in solat.
5. Peteršilj
Zakaj? Spodbuja delovanje jeter, ima diuretičen in antiseptičen učinek, nakodrani peteršilj pa je tudi odvajalen.
Kako? Peteršilj lahko dodajamo zeleni solati, omletam, ribam ali juham.
6. Drobnjak
Zakaj? Ker učinkuje diuretično, poživljajoče in znižuje krvni sladkor, poleg tega pa je prava zakladnica vitaminov C in B2, kalcija, natrija, fosforja in železa.
Kako? Lahko ga dodajamo juham, surovi zelenjavi, omletam, prelivom za solate, tatarskemu bifteku.
7. Koper
Zakaj? Deluje zdravilno ob želodcnih težavah in je bogat vir vitamina C.
Kako? Uporabljamo ga kot dodatek k morskim jedem, na primer k morskemu listu ali k školjkam, poudari tudi okus belega sira in solat.
8. Ingver
Zakaj? Ker pomaga ohranjati raven trebuh.
Kako? Podzemno steblo nastrgamo in ga dodajamo indijskim ali azijskim jedem. Obogati okus jedi z žara, solat, rib, morskih sadežev, perutnine, zelenjave pa tudi medenjakov.
9. Gorčično seme
Zakaj? Ker gorčično zrnje in prah spodbujata delovanje ledvic in učinkujeta rahlo odvajalno.
Kako? Gorčico dodajajo omakam s karijem. Zelo okusni pa so tudi mladi gorčični kalčki, ki jih dodajamo solatam ali sendvičem.
10. Žafran
Zakaj? Ker spodbuja delovanje žolčnika.
Kako? Žafran v obliki vlaken namakamo v malo vročega mleka ali vode in potem dodamo jedem iz riža, ribji juhi in podobno.
11. Kumina
Zakaj? Ker preprečuje napenjanje.
Kako? Zrnca zdrobimo in z njimi začinimo jedi iz riža, zelja, korenja, bučk, krompirja, popečenih rakcev. Malce kumine lahko dodamo tudi v mlinček za sol.
12. Rdeča sladka paprika
Zakaj? Pomaga pri izgorevanju sladkorjev in mašcob.
Kako? Svežo ali posušeno dodajamo jedem iz zelenjave, kariju, mesnim kroglicam.
13. Cimet
Zakaj? Zaradi antioksidacijskega učinka, vseboval pa naj bi tudi snovi, ki znižujejo raven sladkorja v krvi.
Kako? Malo cimetove skorje ali prahu lahko dodamo jabolčnemu kompotu, jedem iz jagnjetine ali buč.