Dobrote iz mikrovalovke

28. 3. 2002

Dandanes je mikrovalovna pečica postala že nepogrešljiv element vsake bolje opremljene kuhinje.

Čeprav mnogi, ki so se nanjo navadili, menijo, da brez tega pripomočka v kuhinji ne bi preživeli, jo le redki uporabljajo za kaj več kot odmrzovanje kruha in pogrevanje ostankov kosila.

Še bolj redki pa so tisti, ki se zavedajo, da lahko malo boljša mikrovalovka nadomesti skoraj vse druge pripomočke za kuho in peko - in da lahko z njeno pomočjo skuhamo večerjo, vredno največjega gurmana. Da vaša mikrovalovna pečica ne bi leno ždela v kotu, vam v Men's Healthu za začetek predstavljamo nekaj osnovnih receptov, ki vas bodo spodbudili k nadaljnji, bolj kreativni uporabi vaše pečice.

Kaj je mikrovalovna pečica?

Za moškega se spodobi, da se vsaj malo spozna na tehnično plat pripomočkov, ki jih uporablja (če ne drugega, vsaj za to, da očara svojo boljšo polovico). Torej: mikrovalovna energija je električna energija, ki se s pomočjo majhne tube po imenu magetron spremeni v elektromagnetno oziroma mikrovalovno energijo. Slednja spodbudi molekule v hrani, da se začno premikati, tako nastaja trenje, ki proizvaja toploto.

Z njo lahko zamrznjen kamen kruha po minuti peke pride topel, mehak in hrustljav v vaša usta. Ker se vsa toplota proizvaja v sami hrani, ne tratimo energije, tako da mikrovalovne pečice ni treba prej segrevati, kot to velja za navadno pečico. Ker pa molekule ne nehajo delovati takoj, ko hrano vzamemo iz pečice, je priporočljivo, da jo pustimo še kakšno minuto stati, preden jo zaužijemo. Mikrovalovna pečica deluje na tri načine:

mikrovalovi se odbijajo od kovine ali alufolije, podobno kot se svetloba odbija od ogledala;

mikrovalovi prehajajo skozi različne snovi, na primer papir, plastiko, steklo, keramiko, podobno kot svetloba prehaja skozi okensko steklo. Ti materiali se lahko čez čas tudi sami segrejejo, saj se toplota s hrane prenaša nanje;

hrana in tekočine vsrkajo mikrovalove, ki spodbudijo molekule v hrani k delovanju. Mikrovalovi tako prodrejo od enega do treh centimetrov globoko, odvisno od kompaktnosti oziroma gostote hrane.

Kuhano vino

Brez pretiranega truda in še vedno kot naročeno za hladne večere.

Potrebujete:

2 skodelici rdečega vina

4 cele klinčke

2 paličici cimeta

1 žličko limoninega soka

sladkor po okusu

V manjši posodici zmešajte vino, klinčke, cimetove palčke in limonin sok. Postavite v mikrovalovno za 3 do 4 minute, ali dokler vino ni dodobra segreto. Prelijte v skodelice in okrasite s krhljem limone.

Kaj sme in kaj ne sme v mikrovalovko

Glede na specifično delovanje mikrovalovne pečice obstajajo nekatera preprosta pravila. V pečico nikar ne postavljajte kovinskih posod, pekačev ipd. , razen če je na njih posebej označeno, da se smejo uporabljati v mikrovalovni pečici.

Prav tako se izogibajte krožnikom in priboru z zlatim ali s srebrnim okrasnim robom; nekatere kovine lahko namreč povzročajo statiko, ki človeku ni škodljiva, lahko pa pokvari vašo pečico. Po drugi strani je uporaba alufolije dovoljena, v nekaterih primerih celo zaželena, saj lahko z njo pokrijete dele hrane (npr. perutničke pri piščancu), ki bi se sicer prehitro segreli v primerjavi s preostalimi.

Steklo, porcelan, keramika in plastika so prav tako primerni za uporabo v mikrovalovki, vendar je najboljše, če se pred uporabo dodobra seznanite z navodili za uporabo mikrovalovke, saj je tam nazorno razloženo, kakšna pravila je treba upoštevati pri vaši pečici. Občutljivo steklo lahko tako v nekaterih pečicah poči, posebej kadar je izpostavljeno gretju več kot nekaj minut.

Klasičen zajtrk:

Umešana jajca, pripravljena v mikrovalovki, so ravno tako slastna kot v ponvi, prihranijo pa nam veliko nevšečnosti pri pomivanju posode.

Potrebujete:

3 rezine slanine

2 jajci

2 žlici mleka

nekaj papirnatih brisač

Vsako rezino slanine posebej položite na tri plasti papirnatih kuhinjskih brisač, ki jih prepognite tako, da slanino dobro pokrijete (papir bo vpil odvečno maščobo). Močno pritisnite na brisačo. Vse skupaj položite v mikrovalovko in pecite 2 do 3 minute, odvisno od debelosti rezin. Hrana z veliko količino maščobe se močno segreje, zato počakajte kakšno minuto, preden jo vzamete iz pečice.

V skodelico ubijte dve jajci, dodajte dve žlici mleka in vse skupaj umešajte. Položite v mikrovalovko za 40 sekund, zopet dobro premešajte in pecite nadaljnjih 30 do 40 sekund. Jajca znova premešajte ter pustite stati 1 do 3 minute, saj se kuhanje v hrani še nadaljuje.

Čokoladna omaka

Potrebujete:

Jedilno čokolado (50 g)

žličko surovega masla

dovolj mleka, da čokolada ni čisto na suhem (okoli 5 žlic)

kanček pomarančnega

likerja ali brandyja

V srednje veliko posodo dajte čokolado, surovo maslo in mleko. Postavite v mikrovalovno pečico in segrevajte eno minuto. Posodo vzemite ven ter vse skupaj dobro premešajte z žlico, dokler čokolada ne postane povsem kremasta. Po želji dodajte še mleka (več mleka pomeni več omake, vendar bo manj gosta - vse je popolnoma odvisno od okusa) in postavite nazaj v mikrovalovko za nekaj deset sekund, dokler se na površju ne pojavijo majhni mehurčki, torej ravno toliko, da čokoladna omaka zavre. Po želji vmešajte še liker in omaka je gotova. Odlično se prileže čez na rezine narezane banane, vaniljev sladoled, kot omaka za čokoladno torto . . prepustite se domišljiji.

Bela riba v vinski omaki

Ribo lahko postrežete s krompirjem, pečenim v foliji, ki ga lahko prav tako pripravite v mikrovalovki: Krompir na kuhinjski krpi položite v pečico in pecite 5 do 6 minut. Zavijte ga v alufolijo in pustite, da počiva 5 do 10 minut. Napolnite s kislo smetano, skuto, nasekljano slanino …

Potrebujete:

1 žlico masla ali margarine

1/2 majhne čebule (nasekljane)

1/2 žlice peteršilja (lahko posušenega)

1/4 žlice posušene bazilike

1/2 žlice limoninega soka

sol, poper

2 srednje velika fileja bele ribe

1/4 skodelice belega vina

V manjšem pekaču zmešajte maslo, nasekljano čebulo, peteršilj, baziliko in limonin sok. Pecite 40 sekund. Ribje fileje posolite in popoprajte, prelijte z vinom, jih dodajte k preostalim sestavinam in prelijte z vinom. Pecite nadaljnje 3 minute, oziroma dokler ribe zlahka ne prerežete z vilicami.

Marko Prijatelj