Prihranite nekaj kalorij s pripravo tega okusnega kosila.
Predjed
Krompirjeve polpete
Za 4 osebe potrebujete:
- 100 g naribanega parmezana
- 1 kg mokastega krompirja
- sol, poper
- 2 jajci
- 4 žlice drobtin
- 2–3 žlice masla
Priprava:
Krompir operite in ga v vodi kuhajte 25 minut. Nato ga odcedite, olupite in še vročega pretlačite s stiskalnico za krompir. Nekoliko ohlajenemu krompirju primešajte jajci in parmezan. Krompirjevo maso začinite s soljo in poprom.
Iz mase oblikujte polpete in jih povaljajte v drobtinah. Na vročem maslu polpete z obeh strani opecite do zlato rjave barve.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 170 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 15 g.
Postrezite jih s solato ali lahko jogurtovo omako.
Glavna jed
Enolončnica z zeljem in prekajenim mesom
Za 4 osebe potrebujete:
- ½ glave zelja
- 500 g mokastega krompirja
- 400 g korenja
- 1 čebulo
- 2 žlici olja
- sol, poper
- ½ šopka peteršilja
- 500 g kuhane prekajene svinjine (šunka, vratovina ali rebrca)
Priprava:
Pripravite zelje in ga zrežite na majhne koščke. Krompir in korenje olupite ter zrežite na majhne kocke. Čebulo olupite in sesekljajte.
V loncu segrejte olje in na njem popražite čebulo. Dodajte zelje, krompir in korenje ter med mešanjem prepražite. Prilijte toliko tople vode, da je vse pokrito, solite in poprajte ter dodajte 1 vejico peteršilja. Juho zavrite in pokrito kuhajte 30 minut.
Meso zrežite na kocke in ga približno 10 minut pred koncem kuhanja vmešajte v juho. Vejico peteršilja odstranite iz juhe. Preostali peteršilj sesekljajte in ga vmešajte v enolončnico.
Čas priprave: približno 1 ura 10 minut.
Na osebo: približno 340 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 21 g.
Nasvet: Če namesto svinjine uporabite govedino, boste prihranili še nekaj kalorij.
Sladica
Jabolčna čežana z ingverjem
Za 4 osebe: 1 kg olupljenih in na tanko narezanih jabolk denite v lonec. Dodajte 150 ml jabolčnega soka in 1 žlico ingverjevega sirupa. Jabolka zavrite in kuhajte 15 minut.
3 koščke ingverja olupite, sesekljajte in primešajte čežani. Sladico postrezite toplo ali hladno, po želji s stepeno smetano ali maskarponejem.