Ideja za kosilo: Lahki jedilnik

9. 1. 2013
Deli
Ideja za kosilo: Lahki jedilnik (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Prihranite nekaj kalorij s pripravo tega okusnega kosila.

Predjed

Krompirjeve polpete

Za 4 osebe potrebujete:

  • 100 g naribanega parmezana
  • 1 kg mokastega krompirja
  • sol, poper
  • 2 jajci
  • 4 žlice drobtin
  • 2–3 žlice masla

Priprava:

Krompir operite in ga v vodi kuhajte 25 minut. Nato ga odcedite, olupite in še vročega pretlačite s stiskalnico za krompir. Nekoliko ohlajenemu krompirju primešajte jajci in parmezan. Krompirjevo maso začinite s soljo in poprom.

Iz mase oblikujte polpete in jih povaljajte v drobtinah. Na vročem maslu polpete z obeh strani opecite do zlato rjave barve.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 170 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Postrezite jih s solato ali lahko jogurtovo omako.Krompirjeve polpete

Glavna jed

Enolončnica z zeljem in prekajenim mesom

Za 4 osebe potrebujete:

  • ½ glave zelja
  • 500 g mokastega krompirja
  • 400 g korenja
  • 1 čebulo
  • 2 žlici olja
  • sol, poper
  • ½ šopka peteršilja
  •  500 g kuhane prekajene svinjine (šunka, vratovina ali rebrca)

Priprava:

Pripravite zelje in ga zrežite na majhne koščke. Krompir in korenje olupite ter zrežite na majhne kocke. Čebulo olupite in sesekljajte.

V loncu segrejte olje in na njem popražite čebulo. Dodajte zelje, krompir in korenje ter med mešanjem prepražite. Prilijte toliko tople vode, da je vse pokrito, solite in poprajte ter dodajte 1 vejico peteršilja. Juho zavrite in pokrito kuhajte 30 minut.

Meso zrežite na kocke in ga približno 10 minut pred koncem kuhanja vmešajte v juho. Vejico peteršilja odstranite iz juhe. Preostali peteršilj sesekljajte in ga vmešajte v enolončnico.

Čas priprave: približno 1 ura 10 minut.
Na osebo:
približno 340 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 21 g.

Nasvet: Če namesto svinjine uporabite govedino, boste prihranili še nekaj kalorij.

Enolončnica z zeljem in prekajenim mesom

Sladica

Jabolčna čežana z ingverjem

Za 4 osebe: 1 kg olupljenih in na tanko narezanih jabolk denite v lonec. Dodajte 150 ml jabolčnega soka in 1 žlico ingverjevega sirupa. Jabolka zavrite in kuhajte 15 minut.

3 koščke ingverja olupite, sesekljajte in primešajte čežani. Sladico postrezite toplo ali hladno, po želji s stepeno smetano ali maskarponejem.Jabolčna čežana z ingverjem

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"