Kako doma pripraviti sirup iz smrekovih vršičkov, ki ga boste lahko uporabljali celo leto?

Kako doma pripraviti sirup iz smrekovih vršičkov, ki ga boste lahko uporabljali celo leto? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2021

V naravi najdemo tisoč in eno rastlino, vsaka od njih pa ima svoje učinke, ki so lahko tudi za človeško telo izjemno učinkoviti. Tudi pri nas lahko z enim sprehodom po gozdu najdemo najrazličnejše zaklade, ki nam pomagajo pri raznih težavah.

Eden izmed teh zakladov so nedvomno smrekovi vršički. Gre za svetlo zelene konice smrekovih vej, ki se pojavijo spomladi. Uporabljajo se predvsem za lajšanje težav z grlom; bolečine v grlu, hripavost, kašelj, vneto grlo ...

Lahko jih uporabljate tudi čisto preventivno, za bolj zdrava dihala in izboljšan imunski sistem. Že med samim nabiranjem jih lahko uživate kar surove, lahko pa jih shranite in iz njih naredite sirup, ki vam bo še kako prav prišel v zimskih dneh, ko so bolj pogosti prehladi.

Kako vršičke nabiramo?

Smrekove vršičke nabirajte od začetka maja pa nekje do julija. Odvisno je od vremenskih razmer. Izogibajte se nabiranju po dežju, saj padavine sperejo olja in smole. Po dežju počakajte nekaj dni in se šele potem lotite nabiranja. Prav tako bodite pozorni, da vršičke nabirate v čistem okolju; priporočeno je, da so od cest oddaljeni najmanj 100 metrov.

Pomembno je tudi, iz katerih dreves vršičke nabirate. Najbolje je, da nabirate iz starejših dreves in, da ne pretiravate s količino. Iz enega drevesa ne vzemite več, kot petino vršičkov. Prav tako bodite pozorni, da med nabiranjem ne poškodujete drevesa.

Recept za domač sirup iz smrekovih vršičkov

Ko naberete dovolj vršičkov, jih lahko shranite tako, da naredite domač sirup. To lahko storite v 7 enostavnih korakih. Vse, kar poleg smrekovih vršičkov potrebujete, je sladkor in kozarec za vlaganje.

Profimedia

1. V kozarec na dno potresite vršičke. Plast naj bo debela približno en centimeter.

2. Po vrhu posujte približno enako debelo plast sladkorja.

3. Po plasteh tako napolnite celoten kozarec za vlaganje. Vršičke močno potlačite.

4. Zadnja plast naj bo sladkor. Kozarec dobro zaprite.

5. Postavite ga na toplo in svetlo mesto, najbolje na okensko polico.

6. Kozarec naj je na okenski polici približno 40 dni, da se sladkor lepo raztopi.

7. Sirup nato precedite in hranite v hladilniku. 

Ker vršički po približno enem letu začnejo izgubljati učinke je priporočljivo, da vsako leto pripravite nov sirup.

Sedaj pa se hitro odpravite v gozd, napolnite si baterije, se razgibajte in nadihajte svežega zraka. Zraven pa naberite smrekove vršičke in pripravite sirup, ki vam bo še kako prišel prav skozi celo leto.