11 razlogov, zakaj narava izboljšuje naše mentalno in fizično zdravje

11 razlogov, zakaj narava izboljšuje naše mentalno in fizično zdravje (foto: Roman Purtov | Unsplash) Roman Purtov | Unsplash
15. 5. 2021

Na Univerzi v Teksasu so raziskovali vpliv dreves, travnikov, parkov, plaž in vrtov na človekovo zdravje ter ugotovili, da nam preživljanje časa na zelenih površinah med drugim izboljša razpoloženje, prežene negativne vplive stresa in celo zmanjšuje agresivnost. Preberite, na kaj vse vpliva mati narava!

1. Manj stresa

Oddih v naravi revitalizira utrujeni um, zmanjšuje anksioznost, upočasni srčni utrip in zniža previsok krvni pritisk.

2. Manj simptomov depresije

Udeleženci raziskave so po sprehodu v naravi poleg splošnega izboljšanja počutja opazili tudi izboljšanje spomina, za razliko od tistih, ki so se sprehodili skozi mesto.

Tisti, ki so preživeli nekaj časa v arboretumu, so zaznali zmanjšanje simptomov depresije za 20 do 30 %, je razkrila korejska študija.

3. Boljša koncentracija

Udeleženci raziskave, ki so se sprehajali po parkih in drugih naravnih površinah, so se bili po sprehodu zmožni mnogo bolj fokusirati na določeno temo, za razliko od tistih, ki so se sprehajali po urbanih površinah.

4. Manj simptomov posttravmatskega stresa

Ko so opazovali vojne veterane in žrtve naravnih nesreč, so opazili občutno razliko v izboljšanju stana med vsemi, ki so imeli v sklopu terapije rehabilitacijske delavnice v naravi.

Pridobili so tudi več pozitivne energije in večjo zmožnost kontroliranja simptomov posttravmatskega stresa.

5. Izboljšanje simptomov ADHD

Ko so testirali šolske otroke z motnjo hiperaktivnosti, so se hitreje umirili in lažje skoncentrirali tisti, ki so odšli na sprehod v park, kot tisti, ki so se sprehajali po soseski.

6. Večja produktivnost pri učenju in delu

Učenci in zaposleni, ki so imeli razgled na naravne površine, so mnogo lažje in bolje opravljali naloge. Bili so tudi bolj sproščeni, pozorni, manj so bili podvrženi alergijam in astmi od tistih, ki so imeli razgled na stavbe ali na cesto.

7. Več kreativnosti

Sprehodi v naravi ali pa vsaj kratki obiski parkov zelo hitro izboljšajo naše razpoloženje, nam povrnejo vitalnost in nas navdihujejo.

8. Manj simptomov demence

Ko so pacienti z demenco preživeli dan zunaj na vrtu ob urejanju naravnih površin, so se njihove motorične sposobnosti bistveno izboljšale. Manj je bilo tudi agresivnega vedenja.

9. Bolj prožni možgani

Študija je pokazala, da nas povezovanje z naravo bogati tudi na nivoju uma. Naravne površine in celo prostori, ki jih imitirajo, naj bi odlično delovali na zdravljenje in na vsesplošno funkcionalnost možganov.

Druga raziskava je pokazala, da imajo živali, ki živijo v naravi večje možgane od tistih, ki so v umetnem okolju.

Tudi ljudje, ki več časa preživijo v naravi, se na splošno bolje odrežejo na testih inteligence od tistih, ki v naravo ne hodijo pogosto.

10. Večja samozavest

Znanstveniki so ugotovili, da imajo ljudje, ki se rekreirajo v naravi boljšo samopodobo in večjo samozavest. Še posebej, če jih obkroža voda.

11. Boljša kvaliteta življenja

Druženje z naravo nas navdaja z optimizmom, udobjem in sproščenostjo. Ljudje, ki so veliko zunaj, so sodeč po raziskavah bolj srečni in zadovoljni v svojim življenjem.

Preberite: Kaj bi se zgodilo, če bi vsako jutro začeli s sprehodom

Ali pa: Kako lahko ponovno najdete notranji mir

Vir: Psychology Today